Ученичка от с. Самораново № 1 в международен етнофестивал

Светлана Пилева-Блатска
04.06.2012
размер на текста:

Гергана с купата и плакета за първото място. Снимка: dennews.bg

Ученичката Гергана Гергинова от с. Самораново взе първа награда за народно пеене на 12-ия детски етнофестивал “Децата на Балканите-с духовност в Европа”, организиран от КНСБ.
14-годишната възпитаничка на ОУ “Христо Ботев”-с. Самораново спечели журито в своята категория с граовски извивки и талант. Момичето се представи на конкурса с акапелно изпълнение на сложната граовска песен “Делба делят четири светии” и “Стани ми, момне ле”, изискваща също специфика и издръжливост на гласа. Чаровната и талантлива тийнейджърка сподели, че още като много малка е започнала да пее, но тогава нейна сцена са били леглата и столовете, на които се е катерила, за да се изявява пред роднини и приятели. От първи клас е започнала да се обучава сериозно в народното пеене при ръководителите на школа за народно пеене в с. Самораново-Димана и Боян Диманови, а г-жа Гранчарова също е помагала на девойката, да развива своя талант и има заслуги за наградата.
Даровитото момиче сподели, че и двете й баби пеят в самодейни и читалищни групи, така че в случая и гените са си казали думата. Чаровната девойка допълни, че сериозно е решила да се занимава занапред с народно пеене, но и трябва да преодолее притеснението си, което само ще и пречи.
“Момичето е безспорен талант и тепърва ще обработва гласа си”, заяви шефката на КНСБ-Дупница Тодорка Дамянова.
На фестивала се представиха и Деко Стоилов от Дупница и Симона Коляндова и Симона Радева от с. Самораново.
Конкурсът, организиран от КНСБ и сдружение “Благотворителен фонд проф.д-р Желязко Христов” се организира от 12 г. и е посветен на 1 юни-Денят на детето.
Тази година в него взеха участие около 200 деца от България, Македония, Сърбия, Молдова и Босна и Херцеговина, а сред кандидатите за първо място беше и познатата от “България търси талант”-Елисавета Ганчева.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети