Общинската болница в Дупница води дела срещу Здравната каса за глоби за 150 000 лв

Даниела Методиева
04.06.2012
размер на текста:

Общинската болница в Дупница води 10 дела срещу Здравната каса за наказателни постановления за сумата от 150 000 лв. Управителят д-р Любомир Таушански обясни, че две от тях, които бяхя заведени миналата година са спечелени на 2 инстанции, до дни предстои да се произнесе и Върховния административен съд. Делата са за наложени глоби за 110 000 лв. за липсата на сертификати за микробиологичната лаборатория за изследване на гъбички.
Едно от делата е спечелено на Районен съд и то е за използването на стара болнична бланка.
Последното обжалване на наказателно постановление е след проверка на Националната здравно-осигурителна каса на 22-и март, когато Кабинетът заседава в Кюстендил. Тогава бяха извършени изненадващо общо 2 проверки- на частната и на общинската болница.
Нарушенията, установени и двете болници, бяха свързани предимно за неизпълнение на изискванията за лечение на пациентите, залегнали в клиничните пътеки. Сред нарушенията са настаняване за лечение в болница на пациенти, които не се нуждаят от хоспитализация. Друго нарушение е лекуването на болни по една клинична пътека, при положение, че е трябвало да им се прилага друга клинична пътека. Сред нарушенията са установени и такива, свързани с неспазване на изисквания за долекуване. Заради установените от Здравната каса нередности на общинската болница бе издадено наказателно постановление за 10 000 лв, а на частната- за 5 000 лв.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети