Кои и какви сте, щом залъгалката „ски туризъм” е само за пеленачета?

Десислава Панайотова-Янкова
28.06.2012
размер на текста:

Рядко ми се случва да оставам без думи. Близките ми го знаят добре. Още по-добре обаче знаят, че когато думите ми изчезнат -остават само ругатните. Няма да ги ползвам. Не защото аз, вие, ние не ги заслужаваме. Няма да ги използвам, защото темата е свещена.
Гората!
Когато думите ми ги няма, се връщам към онова, в което вярвам най-силно.
Логиката!
Когато думите ми ги няма, на тяхно място избухват емоциите.
Извинете за притеснението! Ще се опитаме да обясним логиката със силата не емоциите.
Извинете за неудобството! Ще се опитаме да обясним един емоционален проблем с практичността на логиката.
Извинете за нахалството, но е време да се осъзнаем!
Вярвам в това. А сега ще убедя и вас.
Ще ми помогне и един приятел. Подобно на хилядите млади хора, които излязоха на Орлов мост, той ми дава причина да не се чувствам чак толкова зле от факта, че съм родена в Бълг
ария - и не искам да се махна; че живея в Дупница - и не се срамувам; че живея в това време - и го преглъщам. 

Да започваме, но първо вижте това:

 

Гората=България

 

Гората, гълтала вражески войски и пребивала ги с шибликите си!
Гората, лекувала лютите рани на апостолите ни и давала мир и убежище на светиите ни.
Гората, гушнала дедите ни в здрава прегръдка, за да оцелеят от турски ятаган.
Гората, превръщала всяко пеленаче в Крали Марко с дъха на трептящия си въздух и с твърдостта на козите си пътеки.
Гората, тайният коз във всяка спечелена война и всеки добруващ мир.
Гората е България. Гората е зеленото в трибагреника и червеното на бузите на децата ви.
Гората е лекарството срещу рак, тъга, скука, депресия... Безпътието се стопява по горските пътеки. Безвремието се разгражда под дебелите сенки. Жаждата за живот се напива от росата, а страховете си отиват с крясъка на хищната птица.

За едни гората е зеленото на живота, за други-зеленото на парите.

Преди 17 г. бях на една мразовита барикада в Сапарева баня. Треперех. Не от студ, а от усещането за нещо голямо. Държах една баба за ръка, но усещах силата като от великан. Защото старицата се бе превърнала във великан. Балканът зад гърба ни ни превръщаше във великани, а полицаите пред нас смаляваше като мравки. Планинският вятър пронизваше костите ни, но бяхме по-здрави от онези, чиито уши и очи бяха замазвани с олиото на лъжите и предателства.
Преди 17 г. сапаревобанци пееха „Хубава си моя горо”. Плачеха, но и се биеха за гората си. Лягаха пред верижния ход на машините и сядаха пред полицейските кордони. Не бяха готови да предадат гората си. Не бяха съгласни буйните води на Рила да бъде обуздана в тръбите на „Джерман-Скакавица”.
Няма да забравя. Никога. Тогава бяха от едната страна на барикадата със Зелените патрули и Екогласност.
Тогава сапаревобанци защитаваха живота и на последната фиданка дори срещу 24 часа в ареста и кръв в урината.

 

Защото тогава зеленото беше животът, а не илюзорните планини от пари

 

Преди месеци пак бях в Сапарева баня. На същото място. Оглеждах се за бабата великан и поне миниатюрна треска от някогашната барикада. Бабата може би вече е на по-добрия свят, а треската бе покрита от купчините люспи от семки, които новите барикади произвеждаха. Барикади срещу гората, срещу Натура, срещу миналото и бъдещето!
На по-добрия свят ли пратихме истината, че гората е животът ни? В купчина семки и плакати, изписани от чужда ръка ли превърнахме дълга си към миналото и бъдещето?
Сапаревобанци, това ви питам...
Питам ви, извинение ли е бедността за предателството към гората, дала ни живот, свобода, сила и просперитет; към гората, от която зависи живота, свободата, силата и просперитета на децата ви?
Извинение ли е за предателството мързела за собствения ден?
Извинение ли е глупостта и незнанието?
Не, не е!
Колко от вас, макар и финансово затруднени, и разкривени от работа, и огорчени от трудностите, продължават да поддържат къщите си? Нали така, поддържате къщите си и заради дълга към родителите, оставили имота с цената на собствените си мазоли и лишения и от дълг към децата, на които трябва да оставите нещо.
Правите го. Макар че нямате пари за свестен зъболекар, за по-добро лекарство, за нова кола и всякакви други нужди и капризи.
Не сте отрязали водопровода на къщата си, не сте свалили керемидите, не сте зазидали прозорците, не сте изгорили дюшемето,

 

Нали не сте пуснали квартиранти в дома си без наем, а само срещу обещанието, че биха ви платили някой ден

 

Ако има такива, които са го направили може да напуснат тази страница - загубили са човешкия си вид и са загубени за каузата на живота. А останалите питам: Като не го правите с дома си, защо искате да го направите с общия ни дом? С гората ни?
Защото точно това се случва.
Сапаревобанци, а и вие от Банско, Добринище, Разлог, Самоков и Смолян - всички вие, които позволихте на кметовете ви да се включат в коалицията „Природата за хората и регионите”, как може да искате да разбием дома си, да го дадем на някой на готово, за да прави пари, само срещу обещанието, че може да получите подаяние.
Няма логика, нали?
А къде е логиката ли? Там, където са разумът и емоцията.
Какво ни говори разумът? Казва, че напълно умишлено, с покровителството на политици и олигарси в продължение на десетилетия се провежда нарочна политика, която да ви, да ни, направи глупави, бедни и безразсъдни, защото гладният, безпътен и наивен човек се управлява по-лесно от животно.
 

Сечта води след себе си ерозия-свлачища, засушаване- наводнения... Сега гората вика за помощ, после ще сме ние..

Планинските общини стояха със скръстени ръце, напълно безпомощни да си преведат европейските практики за устойчиво развитие, да подпомогнат местните общности в единствения правилен път - засилване на автентичния ни образ на дестинация с диви гори, вековни манастири, уникални занаяти, домашно кисело мляко и шопска салата.
Питам кметовете: Къде бяхте по време на срещите за устойчив туризъм, къде бяхте, когато европейски институции и оператори изграждаха зелената карта на Европа и щяха да подсигурят туристи именно заради това, което са българите и природата ни.
Честно, не ви видях! На нито една от тези срещи. Благодарение на които малко „по-глупавите” от Подбалкана патентоваха занаятчийниците, меда и сладкото си, включиха плетените чорапи и грънци в европейските карти... и живеят добре и без писти.
Бившият кмет на Разлог и настоящ депутат Любен Татарски посочи, че планинските общини са 98. Защото тогава на протести излизат 3?
Пак питам сапаревобанци: Каква е печалбата ви от хипотетичните писти? Печалба или подаяние? Един от вас на първата блокада на Е-79 ми каза, че иска да се „оттакова закона, че да имам работа и децата да се върнат”. Каква работа? Чистач в хижата? Поддръжка на лифта? Регулировчик на паркинга?
А децата какво ще правят? Вместо да мият чинии в Италия, ще мият чинии в планината?
Не е ли малко висока цената, която искате да платим всички ние за договора ви от 300 лв.?
Нямаше ли да печелите по-добре от семейни хотели, хостели, занаятчийници, ферми, конни бази за езда и разходка? Защо не го изискахте? Защо не го изисквате от местната власт и депутатите?

 

Хипотетичните мегапроекти пълнят джобовете на инвеститорите и помагачите им във властта

 

Затова и плаката на сапаревобанци „Искаме работа, а не подаяния” звучи нелогично. Доходоносната работа са проектите за собствен бизнес (за което имаме подкрепата на Европа, но това не е ясно за хората), защитата на инвеститорите гарантира подаяния. Още повече никой не може да гарантира, че инвеститорът ще вземе местното население на работа, особено ако нямате нужно образование и квалификация. Гарантирам ви, че от големите проекти ще изсъхнат градините ви, а дворовете ви ще се покрият с прахоляк. Никой не може да ви гарантира обаче, че ще ви вземат на работа, ако ви е труден майчиният език, а чуждият непосилен.

 

Секирата над гората се надигна след като булдозерите по морето млъкнаха.

 

Единствено и само фактът, че златните пясъци на Черноморието ни първи заслепиха инвеститорите и кандидат-леснобогаташите отложи захапването на горите. Хотелите по плажа са факт, даже и тези във водата. Да сте усетили някакъв кой знае какъв скок в Брутния вътрешен продукт? Скок на стандарта?! Не, защото туристите не идват в България в търсене на грозно подобие на френския лукс - нали си го имат там.
А и да сме честни, може ли българинът да предложи френския лукс; турското гостоприемство, вярно малко прилепчиво, но пък лъскащо егото; гръцката приветливост, посипана с екзотичния вкус на пъпеши за евроцентове; подредеността на хърватския бряг и романтичната усмивка на Тоскана...
И на мен ми се иска да кажа „да”, но дали ще е достатъчно да убедим набитите англичани, измамените немци и родителите на рейсовете натровени русначета, украинчета и румънчета?
Добре, защо като се провалихме с морето си мислим, че ще имаме успех с планината. Хората, които искат да строят са същите.

Това ли е зелената мафия?!

Какво казва логиката? Моята логика, скромен житейски опит, но и способност да виждам истината ми казват, че няма как да бием алпийските нации на тяхна територия. Няма как да предоставим по-голяма точност от швейцарската, повече топлина от италианците, по-дълги писти от австрийските. Няма как. Съмнявам се и за цената - надали ще е по-ниска, щом и сега в Гърция морето ни е по-евтино, също като ските в Алпите.
Какво казва логиката?

 

Държавата и общините бездействат там, където може да има успех за малкия и среден бизнес, но танцуват казачок с параграфи и алинеи, когато се защитават крупни интереси, макар че това ни изправя в неравна битка със силните в ски туризма

 

Сещам се за една жена от село край Кочериново. Видяла благосклонното отношение на държавата и общините към инвеститорите на вецовете, се включва в проектите за зелена енергия. Рискува, тегли заем и... губи, защото Европа спира финансирането, ужасена от измамите в сектора. Измамите на държавата, общините и крупните инвеститори. Сега жената съжалява, плаща и ще плаща още 30 г. глупостта си да повярва в почтеността на държавата и инвеститорите.
За съжаление примерите в тази посока са много. Може да водят до неприятни емоции, но пак доказват логиката, че у нас целта не е благоденствието на хората, а употребата им.
Напоследък четох какви ли не коментари за промените в Закона за горите. Някакъв „банкер” дори бе писал, че сега еколозите трябва да осигурят пенсиите, защото засегнали достойнството на Цеко Минев и банката му и носили отговорност за финансовата стабилност на страната!
Че те еколозите и до сега, и в момента, и за в бъдеще плащат пенсии и държат България да не се срути съвсем. Първо, защото еколозите, които излязоха на Орлов мост и се обявиха против промените в закона чрез петиции от цялата страна, не са еколози, а мислещи граждани. Това са малкото пробивни хора в България, които работят и се осигуряват на реални заплати, пътуват и влагат парите си в крайпътни закусвални и малки хотели. Хората които плащат данъци, пращат смс-и за гладни сираци, болни и нуждаещи се. Това са хората, които не крият данъци и не висят на държавата с милиони, подобно на бизнесмените от другата страна на масата.
Къде е тогава логиката властта да слуша непослушните бизнесмени и да не вижда будните си деца. Същото се отнася и за вас, от контрапротестите. Защо не виждате истината?

Кое предпочитате вие? А кое биха предпочели туристите, които искаме да одерем?

Освен безплатен автобус, плакат, може би някое кебапче и минерална вода, какво направиха онези, които ви водят по митингите?!
А за банките няма какво да говорим. За тях препоръчвам няколко филма от типа на Zeitgeist.

 

Разликата между селянина и селяка

 

Това също е препратка към един коментар. Проблемът на България наистина са селяците, но това понятие е несъотносимо към хората на село - селяните. Познавам селяни, които опазиха реките си от вецове, борят се за гората и водата си, зарибяват, а не бракониерстват. Те не искат лифтове, защото не ги мързи да садят и жънат декари жито, нито се замислят да гледат 300 крави. Познавам и селяци. С костюми, за съжаление, са повече.
Какво ни казва логиката? От университета запомних това: България е била силна, а българите здрави и трудоспособни, когато не са опитвали да подчинят природата, а когато са се съобразявали с нея. Пример: земеделието ни преди окрупняването в ТКЗС-та. Повече продукция, повече уникални сортове, повече здраве, по-малко бедствия и щети. Гибелни и унищожителни наводнения няма, ако не се прекрои ръкава на реката, ако няма сеч, която да компрометира коритото...
Селянинът е говорителят на природата, посланикът на гората. Затова присъствието му на мероприятия за отдалечаването му от земята сочи намесата на селяка.

 

Не се вълнувайте! Властта не е загрижена за вас, зове я дългът към бизнеса

 

Но крупният бизнес, не малкия. Ако това не беше логиката, нямаше властта да дърпа напред само интересите на инвеститорите, и то определени такива, нямаше да прекроява законодателството след откровен рекет от страна на някои персони. И да не прави нищо за вас, за мен, за нас.
Затова е крайно време, мили сапаревобанци, да разберете, че ако искате просперитет, трябва сами да започнете да четете, да изисквате, да настоявате и да движите проектите си.
Ако властта бе загрижена за хората, нямаше да ни противопоставя. А тя ни противопоставя, играе си, че едните да изпълнят мокрите поръчки на олигарси, а другите да бъдат заглушени. Ако властта беше загрижена, нямаше да мисли еквилибристики за промени в закона в полза на 10-ина. Нямаше да лови ромите с каруца дървесина, а бракониерите с масовата сеч да покровителства...
Само преди ден гледах клипчето по-горе. Плаках. Тъжно ми е, че не виждаме какво причиняват на гората ни, как изтръгват белите ни дробове, а лицемерно ни учат да не пушим. Тъжно ми е, че докато масовата сеч с точността на хирург убива България, децата й си играят със залъгалката „ски писти”.
Властта трябва да бъде раздрусана, трябва да пресечем връзката й с олигарсите, иначе доброволно влизаме в ролята на идиоти, които вярват, че няма разлика между вековна гора и току-що избуяли ластари.
Лъжат ви! Лъжат ни! Гората не е река, че да залива площи толкова бързо. Не е и трева, че да избуява за нула време.
Ако клипчето не ви накара да се осъзнаете, да се опълчите на властта и да й поискате сметка за наглостта, престъпленията и връзките с олигарсите - то и вие сте загубени за каузата на живота.
Кои сте и какви сте, щом залъгалката "ски туризъм" може да залъже само пеленаче?


Георги Стоев:

Пистите в Банско, заснети от сателитите на Google.

 

Зимният туризъм в Австрия и Швейцария не е концентриран в определени предприемачи, а се развива на ниво малък и среден бизнес

  

Жителите на Сапарева баня и другите граждани, които излязоха на контрапротест, като защитаваха новите промени в Закона за горите не дадоха признаци да са запознати със смисъла на този закон. Ясно личеше, че са организирани от кметовете, като повечето дори не знаеха защо са там. Но нека приемем, че е имало и хора, наистина разтревожени за своето бъдеще. Хора, които обичат земята и децата си, отговорни и разсъдливи. На тях искам да кажа, че истинската информация относно всичко, което се случва с този закон е само и единствено в Интернет. Масовите медии- телевизиите и вестниците принадлежат на богати хора, които мили българи, нали разбирате, че ще ви казват нешата такива каквито ТЕ искат да ги знаете. Най- лошото в случая беше, че си позволиха да насочат българи срещу българи. Изправиха ви като жив щит, за да защитавате техните интереси. Защото вашите интереси всъщност съвпадат с тези на младите хора от Орлов мост. А ето и какви са фактите:

1. След приемането на тези изменения ще започне масово изсичане на горите и застрояване на планинските курорти. Това ще доведе до ерозия и нарушаване на водния баланс, тъй като планините са основният източник на водни ресурси. Знаем, че почвата веднъж отмита повече не се възстановява и върху бетона трудно ще поникне дърво.

2. Ерозията води след себе си опасността от свлачища. Бедствието с часовников механизъм, което може да се отключи от пролетния дъжд, снеготопенето или лек земетръс. Италия помни такава трагедия. След като ски сезонът е приключил, богатите са заминали по удобните си домове, започва да вали дъжд, който „сваля” тонове земна маса в селото под пистите. Загиват десетки, стотици прекарват дни „запечатани” в калта...а всички съжаляват.

3. Държавата ще изгуби огромни приходи, които биха постъпили от таксите за промяна на предназначението на горските терени. Това ще спести на инвеститорите огромен ресурс, което може да се изтълкува и като нерегламентирана държавна помощ. На вас досега държавата правила ли е подобен жест? Предполагам всички сте платили от джоба си за земята, която ползвате...

4. Предложените поправки облагодетелстват един определен кръг от богати хора и ограничават възможностите за инициатива на местните предприемачи, които също биха могли да развиват дребен бизнес и да осигурят препитание поне за семействата си.

5. Лошият опит от Черноморието показва, че туристите не са се увеличили, а природата там вече е безвъзвратно съсипана. Защото алчните хора, мислят с джобовете си, а не със разума и сърцето си. Отворете всеки сайт за имоти и вижте как се продават на безценица апартаменти в Слънчев бряг! Дали защото е много хубаво там, а? Ще ви издам една тайна- същото готвят и за планините...

6. Концентрирането на зимния туризъм в ръцете на ограничен кръг от предприемачи ще намали приходите на малките семейни фирми.

Снимки: Георги Стоев; За да остане природата в България; Петър Шурулинков

7. Сравнението на България с Австрия и Швейцария е неуместно. Зимният туризъм в Австрия и Швейцария не е концентриран в определени предприемачи, а се развива на ниво малки и средни предприятия- хора като вас. Освен това заради по-високата надморска височина в двете държави не се налага масова сеч за изграждането на ски писти. Процента на защитените територии там е в пъти по- голям отколкото тук, като в някои паркове дори е забранено влизането.

8. Защитените територии заемат:
12 % от територията на света
17 % от територията на Европа
54 % от територията на Германия
29 % от територията на Швейцария
29 % от територията на Бразилия
28 % от територията на Австрия
22 % от територията на САЩ
21 % от територията на Австралия
20 % от територията на Нова Зеландия
15 % от територията на Великобритания
14 % от територията на Китай
14 % от територията на Франция
10 % от територията на Япония

9 % от територията на Русия
5 % от територията на България
Дали германците са най-глупави като защитават 54% от територията си?

9. В световен мащаб изсичането на горите води до намаляване на кислорода, засилва парниковият ефект и безвъзвратно си отиват хиляди растителни и животински видове- неизучен източник на лекарства и ресурс за хората. Тук в България битката за горите е локална, но тя има много по-мрачни планетарни измерения.

И накрая искам да попитам: Някой познава ли богат човек, който ей така без нищо да милее за вас и да ви помага? Аз досега не съм срещал такива... Единствената сила на хората е в тяхното единство. Защото онези горе се плашат от това, тяхната сила е човешкият страх и невежество, те се хранят от него. Нека ги оставим гладни! Те имат нужда от нас, не ние от тях.
Аз почувствах тази сила на Орлов мост, когато хиляди успяха да изкажат своето мнение, без страх и без наведени глави. И въпреки полицията с палките срещу нас...Защото всеки беше там по лично убеждение, преодолял страха си, отделил от времето си, почувствал желанието за промяна.

Човек е едно цяло с природата и убивайки нея убива себе си...


 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети