Паднаха скандалните промени в Закона за горите

DenNews.bg
27.06.2012
размер на текста:

Макар и с пасивна позиция във вота, депутатите уважиха ветото на президента Росен Плевнелиев и отхвърлиха спорните промени в Закона за горите.
84 депутати (всички от ГЕРБ) гласуваха „въздържал се”, 38 бяха против, а петима (един от ГЕРБ) бяха „за” промените. Така текстовете вече са върнати за ново обсъждане и изменение.
„Докато няма убеденост, че законовите предложения няма да ощетят природата, ние няма да предприемем нищо”, обеща председателят на Комисията по земеделието и горите Десислава Танева от ГЕРБ.
В залата по спешност и по заръка на премиера Бойко Борисов се появи земеделският министър Мирослав Найденов, който за пореден път обяви, че законът не е целял да обслужва определени интереси. Той призова и за обществен дебат и постигане на консенсус по спорните текстове.
Бившият кмет на Разлог, настоящ депутат и председател на регионалната комисия в НС Любен Татарски обясни, че е неправилно закони да се изработват под натиска на хората, защото при всяко решение има недоволни. Той е категоричен, че ветото е ощетило 98 планински общини.
Според Мартин Димитров обаче закона е претрупан с тежки лобистки елементи и има нужда не само от козметични поправки, а от коренна промяна.
Партията, която се обяви категорично против ветото на президента, бе РЗС. Депутатът от РЗС Емил Василев нарече еколозите „новите комунисти“ и заяви, че те спъват развитието на държавата. От „Атака” обаче подкрепиха ветото с позицията, че до момента Витоша е опазена, а скандалните промени са първият открит опит за ограбване на държавата.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети