Сапаревобанци короноваха Тома Белев за глава на „зеления октопод”

Полицейският шеф на Дупница Борислав Динев забрани блокада на Е-79, тримата кметове „на работа” край главния път

Десислава Панайотова-Янкова
27.06.2012
размер на текста:

Може би плакатът ще има продължение, тъй като над снимката на Тома Белев пише "Главите на зеления октопод". Снимки и кадри: dennews.bg

Бившият директор на ПП „Витоша” и преподавател Тома Белев е тартор на организираната престъпна група известна като „зеления октопод”. Това изобразиха с пореден луксозен плакат жителите на Сапарева баня, които днес излязоха на втори протест в защита на скандалните промени в Закона за горите и против ветото на президента Росен Плевнелиев. Новият плакат, на който върху зелен октопод е вградена снимката на Тома Белев е прикачен към цветния принт изобразяващ премиера Бойко Борисов с ножичка в ръка надвесен над зелен октопод. Над снимката на Тома Белев пише „Главите на зеления октопод”, което предполага, че в подобни колажи скоро може да се окажат и други български преподаватели, лесовъди, еколози и обикновени граждани, противници на безплатните подаръци за инвеститорите от националното богатство.

И кметът Сашо Иванов, и заместниците му бяха на протеста. Значително по-малко обаче бяха протестиращите. Около 150 души бяха докарани с три автобуса.


„Тоя е ягнешка кожа! Вчера в „Референдум” (б.а. в предаването на БНТ) какви глупости говори! Да се маха! Да го изгонят! Тоя е престъпник и иска да спре развитието на района ни! Кога е газил он гора! Не ми говорете за такива псевдоеколози”, с викове отговори протестиращ сапаревобанец на въпроса ни какво знае за Тома Белев.
Екипът ни така и не разбра какво точно означава „ягнешка кожа”, но същото определение даде и друг протестиращ. Него вижте в клипчето след текста.


Блокадата на Е-79 днес не се осъществи, тъй като полицейският шеф на Дупница Борислав Динев не даде разрешение движението да бъде спряно

 

„Един път блокираха пътя, но това не може да става традиция. Затова и не дадох разрешение, въпреки че такова ми беше поискано”, коментира за dennewes.bg Динев, който беше на мястото и беше подсигурил безупречна охрана на митинга от близо 20 полицаи.
От мегафона обаче зам.-кметът на Сапарева баня Васиил Маргин представи ситуацията по друг начин. По думите му общината сама се е отказала от идеята за блокада на главния път, за да не се пречи на пътуващите. Виж какво каза още Маргин в клипче под текста.
На днешния протест, който отново бе наречен контрапротест (макар че протести на противниците на закона няма от последното им излизане на Орлов мост, ден след ветото на президента) присъстваха и тримата кметове на Сапарева баня- градоначалникът Сашо Иванов и заместниците му Васил Маргин и Радка Георгиева. На въпрос от наша страна кой управлява общината в този момент зам.-кметът Васил Маргин отговори „Ти! Вие!”.
„Никъде не е казано, че кметът трябва винаги да е в общината. Не е проблем, че аз и заместниците сме тук. Още повече това което се случва тук е много по-важно за общината от това тримата да стоим на бюрата”, обясни с доста по-спокоен тон кметът Сашо Иванов.


Протестиращите днес бяха значително по-малко. Едва три организирани автобуса докараха около 150 души, липсваха и дечицата от спортните школи

 

На място обаче отново беше и председателят на Общински съвет и дългогодишен управител на руските хотели в Паничище Петър Чучуганов, общинските съветници Никола Фарфаров, Мариана Адвокатска, финансистът на общината Калинка Андреева, шефът на „Рила спорт” Славейко Стайков.
 

Отново сред протестиращите се появи плакат „Дупница е с вас! Подкрепяме Закона за горите”. Той обаче бе значително по-модерен от картоненият плакат, издигнат от видимо подпийнали мъже на протеста преди седмица, а и днес бе държан от двама-трима младежи, които се представиха от жк „Дупница”.
„Не искаме подаяния. Искаме работа” добавиха сравнително възрастни мъже към множеството послания, част от които вече размазани върху плакатите от участия в подобни мероприятия.
„Разбира се, че Закона за горите касае община Сапарева баня, тъй като ние имаме общинска гора, в която можем да реализираме проекти. Затова искаме управляващите да оставят в сила промените. Това което ни касае е преотреждането на терените, другите неща да ги оставим”, обясни още Иванов. 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети