Заложническа криза. Столичани остават без топла вода в жегата

DenNews.bg
26.06.2012
размер на текста:

Снимка: corbis

„Булгаргаз” е на път да превърне милионна София в заложник, за да получи дължимите над 154 милиона лева от „Топлофикация”. Без значение дали са коректни платци абонатите в столицата са заплашени да останат без топла вода в жегата.
Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов се закани, че подаването на природен газ към „Топлофикация”- София ще бъде спряно от 2 юли. Това стана по време на общественото обсъждане в ДКЕВР, на което бе дискутирана цената на синьото гориво от 1 юли, информира news.bg.
Текущите задължения на „Топлофикация” за газ са 154 млн. лв., като те са натрупани от края на миналата година досега.
Според Гогов, заради задълженията „Булгаргаз” няма възможност да поръчва необходимите количества газ от „Газпром".
Само от началото на годината „Булгаргаз” е натрупала нови задължения в размер на 121 млн. лв., общата сума на минус е 230 млн. лв.
Припомняме, ДКЕВР определи, че цената на природния газ от 1 юли ще поскъпне с 4,88%, като по този начин регулаторът не уважи искането на „Булгаргаз" за скок в цената на природния газ от близо 16%.
Относно отстъпката, която се очаква да бъде направена от „Газпром", в размер на 11%, Гогов заяви, че дори и тя да влезе в сила, цените на синьото гориво би трябвало да се увеличат със 7% поради поскъпването на алтернативните горива и долара, които ще служат за база при ценообразуването.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети