ЕС успокоява Турция, наказва Сирия

DenNews.bg
25.06.2012
размер на текста:

Призив за спокойствие към Анкара и нови наказания за Сирия. Това е равносметката след срещата на външните министри на ЕС по повод сваления от Сирия турски самолет. Срещата изпревари с два дни срещата на НАТО, на която също ще бъде обсъден инцидента от петък.
Министрите се обединиха и около потребността за засилване на натиска върху президента Башар ал Асад.
„Много сме притеснени за случилото се и за семействата на двамата пилоти, които все още не са открити”, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, цитирана от Ройтерс, пише dnevnik.bg.
В същото време ЕС наложи поредния кръг от санкции срещу Сирия, които са насочени срещу някои компании и разширяват ембаргото над оръжейните продажби.
Въпреки общата позиция за засилване на натиска над Сирия засега военна намеса в размирната държава не се обсъжда.
Говорителят на българското МВнР Весела Чернева заяви, че България осъжда свалянето на турския самолет и изрази надежда, че пилотите ще бъдат намерени скоро, съобщиха от министерството. "Призоваваме режима в Дамаск да се въздържа от действия, допълнително усложняващи ситуацията в региона. Този инцидент още веднъж показа необходимостта от смяна на режима и преход към демократично управление на Сирия", допълни тя.
Сирия продължава да твърди, че турският самолет, летящ на 100 метра в сирийското въздушно пространство е бил в явно нарушение на сирийския суверенитет и е трябвало да бъде свален.
Междувременно днес BBC съобщи, че няколко висши сирийски военни са избягали в Турция. Става въпрос за един генерал, двама командири, двама майори и около 30 войници. Те са били част от група от около 200 души, които са пресекли границата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети