Мюсюлманските братя спечелиха изборите в Египет

dennews.bg
24.06.2012
размер на текста:

Избирателната комисия в Египет обяви за президент на страната Мохамед Морси - кандидатът на Мюсюлманско братство, информира news.bg.
Основният му опонент в кандидат-президентската надпревара бе бившият премиер Ахмед Шафик.
Морси печели с 51,73% пред Шафик, съобщи Фарук Султан, председател на президентската избирателна комисия. Преди обявяването на резултатите от вота той дължа пространна реч, в която обясни, че двамата кандидати са подали общо 456 сигнали за нарушения по време на изборния процес.
Хиляди египтяни очакваха резултатите от вота на централния площад Тахрир в столицата Кайро. Много от тях са поддръжници на Мурси и приеха с възгласи на радост и ликуване оповестяването на резултатите. Повечето от тях размахваха националното знаме и скандираха „Allahu Akbar" или „Господ е велик".
60-годишният Мурси е дипломиран в САЩ инженер. По време на режима на Мубарак е бил осъден и е лежал няколко месеца в затвора.
Ключови обещания по време на предизборната му кампания бяха зачитане на демокрацията, правата на жените и мирни отношения с Израел.
Мурси оглавява Партията на свободата и справедливостта, крило от Мюсюлманско братство, която представлява най-силното политическо движение в новото египетско правителство. Под негов контрол са половината места в парламента, отбелязва СиЕнЕн.
Въпреки обещанията му за зачитане на демокрацията, Мурси представлява по-утвърденото и консервативно крило в Мюсюлманското братство, което подкрепя стриктното зачитане на ислямските постулати.
Вотът за него ще консолидира политическото влияние на движението, което лесно може да се трансформира в създаването на конституция със слабо зачитане на малцинствата и правата на жените. Едно от посланията му по време на кампанията, а именно - „Ислямът е решението", засилва притесненията, че Мурси ще застане начело на ислямистка теокрация в страната.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети