Турция събира НАТО заради сваления й боен самолет

dennews.bg
24.06.2012
размер на текста:

Турция иска извънредна среща на НАТО по силата на член 4 от Хартата, уреждаща заплахи за сигурността на членовете на организацията, съобщава АП, цитирана от news.bg
Постоянните представители на държавите-членки на НАТО ще заседават във вторник, след като Турция е помолила за консултации заради свалянето на неин военен самолет от Сирия.
Междувременно стана ясно, че останките от сваления самолет са открити. Те са локализирани на 4 200 фута дълбочина в сирийски води, съобщиха турски медии.
По-рано министърът на външните работи на Турция заяви, че изтребителят, свален от сирийските сили за противовъздушна отбрана в петък, е бил в международното въздушно пространство, когато е бил ударен.
Ахмет Давутоглу каза, че самолетът е бил невъоръжен, не е бил на тайна мисия в Сирия, но погрешка е влязъл в сирийското въздушно пространство преди инцидента, съобщава Би Би Си.
Той посочи още, че тази седмица ще докладва на НАТО за инцидента.
Сирия твърди, че е действала към самолет в нейното въздушно пространство "според законите, които управляват подобни ситуации".
Турски и сирийски военноморски сили все още търсят двамата членове на екипажа.
Анкара обеща нейният отговор да бъде силен, решителен и законен, след като бъдат установени всички обстоятелства около инцидента.
В интервю за телевизия ТРТ в неделя, Давутоглу заяви, че невъоръжен F-4 Фантом е влязъл в сирийското въздушно пространство погрешка в петък, но го е напуснал по времето, когато е било стреляно по него няколко минути по-късно.
"Според нашите заключения, нашият самолет е свален в международното въздушно пространство, на 13 морски мили (24 км) от Сирия", каза той.
Според международното право, въздушното пространство на страната се простира на 12 морски мили (22.2 км) от крайбрежната й ивица, в съответствие с нейните териториални води.
Давутоглу настоя също така, че самолетът не е бил на "тайна мисия в Сирия", а е провеждал летателно обучение, за да тества радарните възможности на Турция.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети