Тенисист от Дупница атакува световната титла в Стокхолм

Константин Соколов
22.06.2012
размер на текста:

Любомир Янакиев

Състезателят от Дупница Любомир Янакиев ще участва на Световното първенство по тенис на маса за ветерани. Шампионатът на планетата ще се проведе в столицата на Швеция Стокхолм и ще събере 2800 тенисисти. Дупничанинът е в предварителна група с представители на домакините от Швеция, Германия и Русия, като първите двама в класирането продължават в следващата фаза. След това се сформират нови групи, за да може от 900-те участника в този поток, те да станат 128. Следват мачове на директни елиминации, като 7 победи осигуряват участие на финал.
Янакиев разкри, че е водил дълга и сериозна подготовка за състезанието, като бе категоричен, че единствената му цел е спечелване на световната титла в неговата възрастова група (50-60 години). „Подготвен съм много добре – и психически и физически. Трябва да се представя достойно, но целта е една – титла! Искам да прославя България”, отсече Янакиев, като допълни, че не се притеснява особено от конкурентите си. „Много силни състезатели са китайците, шведите, руснаците, сърбите, но аз отивам само за да стана световен шампион. Там слаби няма. На това първенство ще участват бивши олимпийски, световни и европейски шампиони. Шведът Михаел Лапенгренд например е 4-кратен световен първенец”, каза Янакиев.
В Стокхолм дупничанинът ще бъде с още един българин – Росен Рачев от Шумен, с който има вероятност да се пуснат в надпреварата на двойки. „Искам да играя с Росен Рачев на двойки, но той има контузия и неговото участие не е сигурно. Имам предложение и от световния шампион от Латвия, но ще преценяваме на място”, обясни Янакиев, на който последната надпревара бе в Добрич, където бе определен за най-атрактивен състезател.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети