Лот 2 между Дупница и Благоевград минава между река Струма и жп линията за Кулата

Десислава Панайотова-Янкова
19.06.2012
размер на текста:

Главен път Е-79 остава като алтернативно трасе.

Окончателен вариант на трасето на автомагистрала „Струма” от Дупница до Благоевград, избран между 4 предложения, бе официално предложен за одобрение след среща в Агенция „Пътна инфраструктура”.
Всички заинтересовани граждани могат да се запознаят с проекта в община Кочериново до края на седмицата, когато изтича срока за оспорване на параметрите на проекта, коментира кметът на Иван Минков. Проектът може да бъде видяно и в общините Бобошево и Дупница.
Изграждането на 37-километровата отсечка е предвидено да започне през пролетта на 2013 г., а предполагаемата стойност на лот 2 е 200 милиона лева без ДДС.
Окончателният вариант ще бъде обявен на 30 май, след което ще бъде изграден технически проект.
Предложеното от АПИ трасе предвижда магистралата да мине между жп линията и коритото на река Струма, а главен път Е-79 да остане като алтернативен път.
Освен това се предвижда изграждането на два пътни възела. Един при Бобошево, където и в момента има изграден възел и един при кочериновското село Бараково, който ще осигури включване към Кочериново, Рила и Рилски манастир. Предвижда се и изграждането на тунел до кочериновския квартал „Левски”.
Заради прокарването на магистралата ще се наложи отчуждаването на частни и общински земи, но оценките предстоят по-късно през тази година. Магистралата ще „прекрои” стадиона в Мурсалево, който е отдаден от община Кочериново на частник. Част от терена влиза в трасето на одобрения вариант и тепърва ще се търси начин за компенсация на концесионера, чиито договор изтича след 3 г.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети