Обама и Путин на едно мнение за Сирия: Мир

DenNews.bg
19.06.2012
размер на текста:

Двамата гледат в една посока и за иранската ядрена криза. Снимка: AFP

САЩ и Русия намериха единомислие поне по една тема-прекратяване на насилието в Сирия.
Президентите Барак Обама и Владимир Путин призоваха за мир в разкъсваната от вътрешни конфликти държава, след първия разговор между двамата, откакто Путин се завърна в Кремъл.
Двамата лидери се срещнаха в Лос Кабос преди началото на срещата на върха на Г-20.
"Съгласни сме, че е необходимо да видим прекратяване на насилието в Сирия", каза президентът на САЩ на съвместна пресконференция с руския си колега. Обама отбеляза, че заедно с Путин са за политическо решение на конфликта в Сирия и обеща двамата да работят заедно, включително с пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан.
В спора за иранската ядрена криза, Обама и Путин се обявиха за намиране на дипломатическо решение и отбелязаха, че са открили общи точки по международните въпроси.
Според наблюдателя на Би Би Си Джонатан Маркъс, Русия изпраща свои кораби в Сирия, а това може да означава, че Москва предприема превантивни мерки, в случай, че падне режимът на Башар Асад.
Смята се, че става дума за военния кораб "Цезар Куников" и за големия десантен кораб "Николай Филченков". Десантните кораби и морските пехотинци биха могли да послужат за евакуирането на руските граждани и руското имущество от Тартус, но все още няма официални данни, дори офицер от екипажа на “Цезар Куников” опровергава такава информация, съобщава news.bg.
.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети