Китай изпраща първата си жена в Космоса

DenNews.bg
16.06.2012
размер на текста:

Снимка: Reuters

Китай изпраща първата си жена в космоса днес. В едноседмичната мисия 34-годишната Лию Янг, майор и пилот от военновъздушни сили, ще бъде придружена от двама астронавти. Заедно с колегите си Цин Хайпен и Лю Вън, Янг ще работи на временната комисческа станция. Китай се е устремила към идеята да стане третата държава в света, след САЩ Русия, способна да създаде постоянна база в орбита, пише dnevnik.bg.
Тримата астронавти излитат с Жънджоу 9, който ще се скачи с космическия модул Тянгон 1. Модулът е с големината на автобус и обикаля на 343 километра над планетата.
Двама от екипа ще живеят и работят в модула, а третият няма да напуска капсулата, за да може да реагира на критични ситуации. Създаването на постоянна орбитална станция обаче е възможно след години. Тянгон 1 е прототип, който китайците планират да заменят с по-голям апарат около 2020 г. Скачването с нея ще е управлявано дистанционно от Земята, но след това е планирано разделяне и ръчно скачване. Събраната от двете маневри информация ще помогне да се прецизира работата с бъдещата орбитална станция.
Постоянната станция трябва да тежи 60 тона, т.е. да е малко по-малка от американската Skylab от 70-те години на ХХ век и около една шеста от размера на Международната космическа станция.
Анализатори коментират, че изключването на Китай от участие в МКС - най-вече по настояване на САЩ, е било един от стимулите Пекин да започне собствена космическа програма преди 20-ина години.
Китайската космическа програма работи с ограничени ресурси (официални данни никога не са предоставяни), но е източник на огромна национална гордост и се радва на политическа и военна подкрепа на най-високо ниво. Изпращането на китайка в космоса допълнително ще даде тласък на популярността на космическата програма.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети