Фестивалът „Рила ни гледа” на живо по ТВ „Родина”

Десислава Панайотова-Янкова
16.06.2012
размер на текста:

Третото издание на фолклорния фестивал „Рила ни гледа” ще бъде официално открит от кмета на Дупница след минути. 20-те ансамбли, които участват ще въртят хора в парк „Рила” през целия ден, а ако нямате възможност да се присъедините към спектакъла, може да гледате събитието на живо по телевизия „Родина”
Фестивалът ще се побере в рамките само на днешния ден. Надиграването започва малко след официалното откриване в 10 часа и ще приключи с гала концерт, насрочен за 19 часа.
Журито, което ще оценява уменията на танцьорите ще бъде 5-членно, а негов председател ще бъде професор Даниела Дженева.
Директорът на фестивала Диляна Кацарска обясни, че ансамблите ще бъдат оценявани за най-оригинално автентично хоро, за хореографска обработка и за цялостно представяне.
Основната задача на форума е съхраняване и популяризиране на автентичния български танцов фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни.
С идеята, че всеки хореограф трябва да бъде преди всичко творец, а не само ръководител, фестивалът поставя изискване съставите да се представят с обработки и композиции, развиващи мисленето на танцуващите и разкрасяващи народното хоро визуално, без да нарушават автентичния му характер.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети