София пак кипи, полицейски камионетки и водни оръдия дебнат край Орлов мост

DenNews.bg
15.06.2012
размер на текста:

Снимка: Георги Стоев

Опитът на премиера Бойко Борисов да тушира протестите срещу скандалните промени в закона за горите с днешната среща между зелени и министри, всъщност доведе до подсилване на редиците на демонстрантите.
Трета поредна вечер има протест. И то най-мащабният до момента. Над 4 500 души обикалят централните улици-от Орлов мост до Президентството и Министерски съвет.
Участници в протеста съобщават, че в пряка до кръстовището на Орлов мост са „скрити” 10 арестантски камионетки, както и полицейски камион с водно оръдие.
Всъщност в края на днешната среща Борисов каза, че ако има нов опит за блокада на Орлов мост „вече ще гледаме с други очи”. Думите му дадоха повод за страхове, че тази вечер може да бъде използвана по-груба полицейска сила срещу природозащитниците (макра че малко по-рано днес премиерът се закани, че всеки полицай, осмелил се да посегне на младеж ще бъде уволнен).
Страховете на хората се засилват и от факта, че за разлика от предишните две вечери в момента на мястото няма много представители на медиите.

 
Грешка на полицията отпуши Орлов мост, но блокира центъра на столицата

 

В опит да не допусне нова блокада, полицията насочи протестиращите по бул „Цар Освободител”, което доведе до спонтанно блокиране на движението в центъра. Президентството и сградата на МС са опасани от полиция, но виковете „Вето” и „Оставка” „напукват” жълтите павета. След като скандираха „Росене, къде си” (президентът е извън страната), част от гражданите се насочиха към парламента.
Сред хората се забелязват и лица от опозицията, но демонстрантите не желаят протеста да бъде политизиран. Редица интелектуалци и общественици също са на мястото, като участници в протеста.
Вече изтекоха няколко съобщения за "докоснати" от полицията младежи, както и арестувани

 

Може да видите стенограма от днешната среща при премиера ТУК

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети