24 невзривени боеприпаси са открити при Петолъчката

dennews.bg
14.06.2012
размер на текста:

24 незвривени боеприпаси и още 50 кирограма взривни остатъци са открити от военни днес в района на пътен възел Петолъчката, информираха от Пресцентъра на Министерство на отбраната.

Военнослужещите от Българската армия, които участват в действията в помощ на населението в община Стралджа, област Ямбол почистват днес обработваемите земеделски земи в трикилометровата зона около производствено-складовата база за боеприпаси „Стралджа – Мараш“. С приоритет са районите на лозовите масиви, северно от село Лозенец и бадемовите и черешовите градини от землището на община Стралджа.

Две групи от по 50 военнослужещи от Сухопътните войски извършват визуално претърсване и маркиране на откритите боеприпаси. До 10.00 ч. тази сутрин те прочистиха района на гробищния парк, югоизточно от село Лозенец. Вече са разчистени и основните пътища в трикилометровата зона в района на пътен възел „Петолъчката“ и зоната около помпената станция на гр. Стралджа.
34 военнослужещи с 14 броя автомобилна и специална техника от различни формирования на Сухопътните войски вчера, 13 юни, прочистиха от взривни остатъци и невзривени боеприпаси общо 18,3 декара в трикилометровата зона от външната страна на производствено-складовата база за боеприпаси „Стралджа – Мараш”, собственост на частната фирма „Берета“.


За осъществяване на взаимодействието с областната управа и областния кризисен щаб, групата за връзка и взаимодействие с местната власт от Съвместното командване на силите проведе срещи с областния управител на Ямбол Димитър Иванов, с кмета на град Стралджа Андонов, с двамата заместник-кметове на общината Иван Георгиев и Иван Иванов, с кметовете на селата Лозенец и Горно Александрово, както и с голяма част от собствениците на земеделски земи в трикилометровата зона. Тези срещи помагат за приоретизирането на дейността на специализираните военни групи – тактическа и инженерна, които продължават работата по разузнаването и прочистването на откритите невзривени боеприпаси и взривни остатъци.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети