В „Пирогов” хвърлили 2 млн. лв. за дизайнерски мебели и консултанти по развлекателна литература

DenNews.bg
14.06.2012
размер на текста:

В “Пирогов” са сключвани странни договори, в които се виждат явни нарушения в процедурите за провеждане на обществени поръчки, заяви здравния министър Десислава Атанасова, която изнесе пред bTV първи данни от доклада на Инспектората на МЗ, който трябваше да провери управлението на средствата в болницата.
След началото на проверката от НЗОК обявиха резултатите от своята вътрешна проверка, като откриха неточности в част от медицинската документация на пациентите.
В "Пирогов" имало договор за опис и подредба на книги, който бил на стойност 5400 лв. Имало договор за консултант, който да помага на пациентите да изберат какво да четат и такъв, който да им носи четивото по стаите.
Атанасова разкри, че само за чистенето на сняг е сключен договор за 7 хил. лв.
"Не знам дали тази сума, която се дава за 3 месеца от годината, може да се покрие от "Пирогов", коментира здравният министър.
Договор за изработка на дизайнерски мебели и за анализ на изразходваната електроенергия попълват странната колекция от документи.
"Оказва се, че за 2 години по граждански договори са изплатени близо 2 млн. лв. Тази сума е прекалено голяма", смята Десислава Атанасова.
Проблеми са открити и при дарителските кампании. Има случаи на дарена апаратура и техника, която веднага след пристигането си в "Пирогов" се бракува.
"Къде отиват всички тези пари и какво се е изпълнило от договорите - не може да се каже, тъй като няма отчетност за свършеното", добави Десислава Атанасова.
Оказва се, че има фирми, които печелят някой конкурс, без дори да са подали документи за участие в него. Често представители на фирми са викани формално за дискусии, като предварително се е знаело кой ще спечели поръчката.
"Ужасявам се, че такива неща се случват в момента. Аз съм принципал на "Пирогов" и отговарям за здравното заведение. Лекарите, които работят там, нямат отношение към състоянието на тази структура. Нямам нищо против "Пирогов" и ще подчертая, че подобни проверки ще има в много болници. Дори в момента НЗОК инспектира три области – Враца, Видин и Монтана", каза Атанасова, цитирана от dnes.bg.
.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети