Антимафиоти пресякоха пиратско ползване на бизнес-софтуер

dennews.bg
14.06.2012
размер на текста:

Антимафиоти иззеха 9 компютърни системи с нелицензирани специализирани софтуерни продукт, информират от Пресцентъра на МВР.
Служители на сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП, съвместно с компютърни експерти, проведоха спецоперация в центъра на столицата. Целта й беше пресичане и предотвратяване на престъпна дейност, свързана с незаконно използване на множество бизнес софтуерни продукти и специализирани програми, чрез които са извършвани услуги в областта на ситопечата, производство на луксозни опаковки, както и всякаква друга дейност, която не е изрично забранена със закон.
В хода на операцията е извършена проверка в офиси на фирма, от която са иззети 9 компютърни системи с нелицензирани специализирани софтуерни продукти /Corel Draw, Windows Server, Microsoft Office Pro, Adobe Acrobat Distiler, Adobe Acrobat Pro, Photoshop Adobe, Auto CAD, Office Basic, Nero 6, Win Rar и много др/.
Нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са на стойност над 150 хил. лв.
Образувано е досъдебно производство по чл.172А от НК за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост.
Статистиката сочи, че превантивните действия на антимафиотите, свързани с пиратството на територията на страната, са довели до ограничаването му с над 35% за последните 10 години.
Системните действия на ГДБОП за противодействие на организираната престъпност в областта на посегателствата над интелектуалната и индустриалната собственост са в изпълнение на Стратегията на МВР и Плана за действие, приет от “Съвета за защита на интелектуалната собственост” към министъра на културата.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети