Зарев подал различни декларации до Сметната палата и за конфликт на интереси

dennews.bg
13.06.2012
размер на текста:

Декларации с различно съдържание е подал в края на миналата годината ОбС-шефът на Бобов дол Огнян Зарев. В декларацията до Сметната палата той сочи свързаността си чрез дялово участие в две фирми, а в декларацията по закона за конфликт на интереси той е посочил други три.
Разликата излезе наяве, след като местната власт публикува декларациите за конфликт на интереси на всички общински съветници и кметове на официалния сайт на общината в отговор на упреците на герберът Венцислав Симеонов, за които dennews.bg писа.
В декларацията си по ЗПРКИ Зарев е посочил, че е управител на “Въгледобив” и “Фундаментал” и изпълнителен директор на Мини открит въгледобив. В декларацията до Сметната палата той сочи, че има дялово участие в “Честийм” и "Професионална обучени и квалификация - Перник".
“Нямах място да събера всички фирми в декларацията за конфликт на интереси, но тази пред Сметната палата е по-важна. Там съм изряден, защото се посочват само фирмите, в които имаш дялово участие. На “Въгледобив”, “Фундаментал” и МОВ съм само управител и не е нужно да ги посочвам пред Сметната палата”, обясни Зарев пред екипа ни.
Независими юристи коментираха за dennews.bg, че в случая нарушението на председателя на Общински съвет-Бобов дол е в декларацията за конфликт на интереси, тъй като там е трябвало да бъдат изброени всички фирми.
От декларацията до Сметната палата става ясно, че през 2011 г. Огнян Зарев и съпругата му Гергана са се сдобили с парцел от 988 кв.м в Бобов дол за рекордните 67 000 лв., а година по-рано са станали собственици на апартамент от 69 кв.м в столицата за 52 000 лв. Зарев е собственик и на ½ от апартамент на съпругата му, отново в столицата, но с площ от 108 лв.м за 62 000 лв. и гараж в София за 8600 лв. На собствено име Зарев има къща в Бобов дол и 32 400 лв. банков депозит.
По-богат на банкноти, но скромен на имущество е кметът на Бобов дол Кирил Станчев. Пред Сметната палата той е декларирал два депозита-от 6000 долара и 22 000 евро. Той е собственик на ½ от апартамента на жена си Палина от 72 квадрата в столицата, закупен за 71 000 лв. през 1992 г.
В декларацията си за конфликт на интереси Станчев сочи, че преди избирането си за кмет е бил управител на “Въгледобив”, “Въгледобивна компания”, ФК Миньор, “Фундаментал” и "Професионална обучени и квалификация - Перник".
Не с депозити, а с банкови заеми са се отчели част от общинските съветници в Бобов дол. В декларацията си за конфликт на интереси зам.-председателят на ОбС Валери Радлев сочи, че има заем от 10 000 лв.; Георги Геогриев - 6500 лв.; Елза Величкова -6 000 лв.; Йорданка Гацева, която в последствие стана главен счетоводител на общината, има кредит от 7000 лв.; Петър Иванов-28 000 лв. Шефката на комисията за конфликт на интереси към ОбС Росица Борисова е декларирала заем от 10 000 лв.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети