Турция ни връща 7 църковни имота

dennews.bg
13.06.2012
размер на текста:

Сред имотите е и Желязната църква в Истанбул

Турция ни възстановява собствеността на 7 екзархийски имота в Истанбул, съобщиха от Пресцентъра на Министерство на външните работи.
"Поздравявам турската държава за справедливото решение да възстанови собствеността на 7 екзархийски имота в Истанбул. Това става на базата на приетите през 2011 г. разпоредби, които позволиха възстановяването на собствеността на религиозните общности и малцинствата. Още тогава България и ЕС приветстваха законодателните промени.

Решението на Генералната дирекция на вакъфите е резултат и от дългогодишните усилия на българското църковно настоятелство, на отличния приятелски диалог между правителствата на България и Турция, както и на новоприетото турско законодателство. Надявам се, че скоро ще има напредък и по останалите открити въпроси на българската екзархия в Истанбул.

Българските екзархийски имоти в Истанбул не са само материална ценност. Те са част от съвременната история на нашия народ, свидетелство за продължителните му усилия за постигане на религиозна и политическа свобода. В продължение на десетилетия именно в Истанбул е седалището на Българската екзархия, която ние свързваме с епохата на национално Възраждане и духовен подем.

Решението на турските власти се вписва и в интензивния добросъседски политически, икономически и културен диалог между нашите две страни. Надявам се, че ще има скорошен прогрес и по останалите открити въпроси на българската екзархия в Истанбул.

По повод връщането на екзархийските имоти и във връзка с изключителните заслуги за това на българското настоятелство в Истанбул, Министерският съвет ще предложи на президента на Републиката с държавно отличие да бъдат наградени господата Васил Лязе и Димитри Атанасов, който тази година навършва 85 години.”


Имотите, собствеността върху които ще бъде възстановена на българската православна общност, са сградата на Метоха, както и гробище и няколко парцела в престижните квартали "Шишли" и „Бешикташ”. След влизане в сила на изменението на Закона за фондациите през 2011 г. са подадени молби и заведени дела по 11 имота. На 07.06.2012 г. Съветът на Фондациите на свое заседание е взел решение за връщане на част от недвижимите имоти на Настоятелството. Според предварителната информация четири други имота, по които са заведени дела, не попадат под действието на новото изменение на Закона за фондациите.

Метохът се намира срещу Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул. Строителството му завършва на 23 април 1850 г., около година след освещаването на "Св. Стефан". Метохът се превръща в люлка на българското духовно и национално възраждане. В сградата е имало приют, редакция, печатница и семинария. През 1857 г. в Метоха се открива българско училище "Св. Св. Кирил и Методий". Там са списвани и печатани над 20 български вестника и списания. Отпечатана била и "Библия" на български език. Учредявали се просветителски и търговски дружества. Метохът е представлявал дълга (близо 40 м) триетажна сграда от дялан камък с 25 стаи, всички гледащи към параклиса и залива Златния рог.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети