Гърци, сърби и македонци напират за въглища от Бобов дол

Десислава Панайотова-Янкова
11.06.2012
размер на текста:

Гърци, сърби и македонци напират да купуват въглища от Бобов дол. Засега продажбата на чужденци не е разрешена, за да има достатъчно количества за нуждите на българските потребители.
„Изчакваме, но определено има висок интерес от съседни държави. Говорим за частни потребители, които са преценили, че отоплението с наши въглища ще им е по-изгодно”, коментира шефът на мини „Бобов дол” Огнян Зарев.
Мините разполагат с достатъчно запаси, за да осигурят редовното подаване към ТЕЦ „Бобов дол” и да се покрият нуждите на населението, но Зарев апелира потребителите да не чакат последния момент.
„Ние работим с обичайния си капацитет, но за да не се повтори сценария от преди няколко месеца, когато въглищата и дървата изчезнаха и се стигна до спекулация с цените и доставките, нека хората помислят за отоплението отсега. Вярно, лято е и мислим за почивки, но отпуската е 10-20 дни, а зимата 6 месеца”, призова минният шеф. Цената на бобовдолските въглища не е променяна от миналата година. Тон въглища за населението струва 216 лв. с ДДС.
Макар и със закъснение, заплатите в мини „Бобов дол” са изплатени в петък. Причината за забавянето според Зарев е грешка на главният счетоводител на ТЕЦ „Бобов дол”.
„Той е забавил обработването на платежните и това доведе до блокирането на сметките на ТЕЦ-а и забавяне на преводите към нас. Заплатите бяха изплатени в петък, а закъснението беше от 5 дни”, обясни той. Според Зарев не може да се говори за намаляване на заплатите в предприятието. „Някои хора получиха по-ниски възнаграждения, но това е във връзка с оптимизация на работата. Заплатите вече ще бъдат определяни в зависимост от изпълнението на нормите. Не може да взимаш заплата за нищо”, отсече Зарев.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети