Лошият климат прогони птиците от Дунав

DenNews.bg
01.06.2012
размер на текста:

Не всички птици по Дунав са засегнати. Снимка: Петър Шурулинков/facebook

Лошият климат от началото на годината е причина много от птиците по Дунава да изчезнат от обитанията си. Това отчете първият етап на Дунавската експедиция, която се организира от международната природозащитна организация WWF.
Най-много са прогонените колонии на малката бяла чапла и нощната чапла. Популацията на сивата чапла също е засегната. Единствено лопатарката е видът, който е увеличил числеността си през периода 2006-2012 г., информира news.bg.
Известно увеличение на числеността на популациите се забелязва при немия лебед и сивата гъска. Относително висок е и броят на гнездящите белооки потапници.
„Причините за намаляването на популациите са две. На пъво място е засушаването през март и април, което унищожи голяма част от местата за хранене на птиците в крайдунавските влажни зони и рибоядящите птици останаха без храна. Ниското ниво на Дунав до късна пролет, усложни положението, защото бяха задържани водите на язовирите при Железни врата, които бяха пуснати едва през последните дни", коментира д-р Петър Шурулинков от Института по зоология към БАН.обясни той.
Паралелно с това, обилните валежи през последните седмици, съчетани често с бури и силен вятър, са довели до значителна загуба на мътила и люпила на много видове птици. Включително бяха установени случаи на цели паднали тополи с десетки гнезда, допълни Шурулинков.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети