Забрана за подсладените напитки готвят в Ню Йорк

DenNews.bg
01.06.2012
размер на текста:

Забрана за продажбата на подсладени напитки над 0,5 л. в обществените заведения обмисля да въведе кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Това е наложително, за да се ограничи затлъстяването, което е проблем номер едно в САЩ през последните години, предаде Франс прес. Забраната ще се отнася и за щандовете по улиците, но не и за супермаркетите.
"Затлъстяването се превръща в един от най-големите проблеми на общественото здравеопазване. Опитваме се да направим нещо", каза нюйорксият управник на конференция в Калифорния, информира vesti.bg.
Проучвания показват, че колкото са големи порциите, такова количество поглъщат и хората. Над половината от възрастните и 40% от учениците в Ню Йорк са с наднормено тегло, това е официалната информация, качена в сайта на градоначалника. Всяка година хиляди нюйоркчани умират от болести, свързани със затлъстяването, а това струва по 4 млрд. долара годишно на здравеопазването, уточнява Блумбърг.
След одобрението на общинската комисия по здравеопазване, предложението на Блумбърг, ще влезе в сила в деветмесечен срок, през който продавачите на подсладени напитки да преорганизират работата си.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети