Арести на митинг за свободата на митингите в Москва

DenNews.bg
01.06.2012
размер на текста:

Доверието в Путин вече е под 50%, но той отново би спечелил изборите, сочи проучване.

Около 120 души, сред които писателят Едуард Лимонов, лидер на нерегистрираната партия „Другата Русия", са задържани при поредни масови арести в Москва тази нощ.
Стотици се присъединиха към опозиционна акция в защита на Конституцията на Триумфалния площад, но бяха разпръснати от полиция и спецчасти.
Протестиращите се обявиха и в защита на свободата на митингите и събранията, но дори и тяхната акция не бе получила разрешение от кметството в Москва.
Според пресслужбата на московската полиция, на Триумфалния площад „група опозиционно настроени граждани се е опитала да възпрепятства влизането и излизането от метрото", пише news.bg.
Междувременно, проучване на фонда „Обществено мнение", цитирани от Би Би Си, установи, че рейтингът на новия президент Владимир Путин е загубил от силата си.
През месец март 55% от анкетираните са имали доверие в Путин, а в края на май популярността му е спаднала на 48%. Недоверието към него е нараснало от 17% на 22%, а делът на тези, които „отчасти му вярват, отчасти не" е нараснал от 23% на 26%.
Изследването е проведено през периода между 26 и 27 май.
Въпреки спада на доверието в руския държавен глава, ако днес имаше избори 52% от руснаците отново биха гласували за него. Анализаторите коментират, че това потвърждава тезата, че много от гласоподавателите са подкрепили Путин поради това, че не виждат алтернатива.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети