Дъждът и географията виновни за наводнението в с. Дъбене

DenNews.bg
09.05.2012
размер на текста:

Дъждът и географията са виновни за наводнението в село Дъбене в Пловдивска област от късно снощи. Това са първоначалните заключения на комисии, които вече описват щетите в селото и търсят причината за наводнените над 50 къщи, дворове и земеделски земи.
104 литра на квадратен метър са паднали само за два часа в района. Ситуацията е усложнена и заради разположението на селото-в ниската част между Стара планина и Средна гора.
Разположеният в близост язовир „Сопот” не е прелял. Дигите му се здрави и причина за наводнението не може да се търси в него.
Рано тази сутрин в Дъбене пристигнаха вътрешният министър Цветан Цветанов и колегата му Мирослав Найденов. По тяхно разпореждане комисии вече описват щетите. Не е ясно обаче дали държавата ще помогне на пострадалите. За момента министър Цветанов е лаконичен, че „помощ ще бъде оказана”. Но каква и как не посочи. Земеделският министър Мирослав Найденов е на мястото за да организира лично извозването и обезвреждането на удавените животни.
И двамата министри изразиха радостта си, че този път наводнението се размина с трагедията и няма загинали и тежко пострадали хора. Двамата благодариха на местната власт за бързата реакция, както и на пожарникарите създали мигновена организация за помощ на хората и отводняване на имотите. Късно снощи са са били евакуирани 10 души, между които две деца.
Министър Цветанов обеща още, цитиран от plovdiv24.bg, че ако се наложи ще бъде свикано извънредно заседание на Междуведомствена комисия за подпомагане и възстановяване към МС, за да бъдат отпуснати средства за обезщетение на пострадалите.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети