Оланд върна социалистите в Елисейския дворец след 17 г. дясно управление

DenNews.bg
07.05.2012
размер на текста:

Оланд е вторият президент социалист от 1958 г. Снимка: Reuters

Франсоа Оланд е новият президент на Франция. Кандидатът на социалистите разби дясната хегемония в Елисейския дворец през последните 17 г. благодарение на подкрепата на 51,9% от избирателите, сочат данните от над 90% обработени бюлетини.
Франция ликува. Франция скърби. Привържениците на Оланд се поздравиха с победата още късно снощи, но тези на загубилия втори мандат Никола Саркози са заети да утешават не само себе си, но и него.
„Аз нося цялата отговорност за тази загуба”, заяви Саркози при появата си пред симпатизантите и щаба си. В отговор привържениците му извикаха „Не!".

Колко е загубил загубилият Саркози, щом си тръгва с нова съпруга и дете от Елисейския дворец. Ако не с друго, той ще остане в историята като първият президент развел се и оженил се в мандата си.


И ако до вчера французите чакаха отговора само на въпроса кой ще бъде новият президент, то от днес се започва чакането на отговорите на два важни въпроса: ще оспори ли Оланд Финансовия пакт на ЕС, както обеща преди изборите и дали загубилият поста си Никола Саркози ще напусне политиката, като спази обещанието си дадено по време на кампанията.
Единият отговор ще стане ясен довечера, защото новоизбраният президент ще използва за първи път телефона в Елисейския дворец, за да разговаря с германския канцлер Ангела Меркел относно стратегията определяща финансовото бъдеще на Европа.
Другият въпрос ще остане отворен, макар че снощи Саркози заяви, че той няма да бъде знамето на десницата за предстоящите парламентарни избори.
„Трябва да бъдем единни през юни. Не се разделяйте, останете единни. Трябва да вземем битката на парламентарните избори. Тя може да бъде спечелена! Резултатът, който получихме, е достоен. Но аз няма да бъда водеща фигура на предстоящата кампания", заяви Саркози.
Американският президент Барак Обама първи поздрави новият държавен глава на Франция. Още преди да се качи на трибуната, за да сподели победата с привържениците си Оланд получи покана за посещение в Белия дом. Първата визита на френския президент обаче ще бъде в Германия.

 

Оланд наследява Митеран, Саркози повтори съдбата на
д’Естен

 

Франсоа Оланд е вторият президент социалист след Франсоа Митеран (държавен глава в периода 1981-1995 г.) от създаването на Петата република през 1958 г.
Някои наричат Оланд мекушав. Той обаче казва, че е намерил баланса. И има повод да му се вярва, защото е син на лекар от крайната десница и на работничка от левицата. Той обещава нормално президентство и изтъква, че Франция е уморена от прекомерната енергия на Никола Саркози и от неговото "постоянно показване".
Самият Никола Саркози пък повтори съдбата на Валери Жискар д’Естен, като стана вторият десен президент загубил битка за втори мандат. През 1981 г. д'Естен губи изборите от Митеран. Дали Оланд ще повтори съдбата на обичания от французите Митеран само времето ще покаже.

 

С какво ще запомним Саркози

 

Никола Саркози стана първият президент на Франция, който разтрогна брака си и сключи нов. След развода си със Сесилия Саркози той се ожени за бившият модел и певица Карла Бруни, от която има и дете. В последно време обаче Саркози бе поел ролята на кавалер на германския канцлер Ангела Меркел, тъй като двамата даваха насока на политиката на Европейския съюз и заедно търсеха и предлагаха финансовата стратегия на Обединена Европа в условията на упоритата финансова криза и невиждано висока безработица.
Ако светът и французите още се двоумят успешно ли беше управлението му, то в България може да кажем "да". Именно Саркози и бившата му съпруга Сесилия изиграха основна роля при освобождаването на българските медици в Либия, обвинени в умишленото заразяване на стотици деца със СПИН. След 8 г. изтезания и мъчителен съдебен процес, който приключи със смъртни присъди, българите и палестинският лекар кацнаха на родна земя заедно със Сесилия Саркози.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети