3 г. затвор за детски живот не стигат. Обжалват присъдата за черния Великден

DenNews.bg
04.05.2012
размер на текста:

Постановените вчера 12-годишна и 10-годишна присъди от Хасковския окръжен съд за черния Великден в Симеоновград, при който загинаха шестима младежи, ще бъдат обжалвани от прокуратурата.
23-годишният Данаил Георгиев, който причини инцидента освен 12-години лишаване от свобода бе лишен от правото да управлява автомобил за 15 г. Експертизите по делото доказаха, че Геогиев е бил в нетрезво състояние зад волана, загубил е контрол над колата и с висока скорост се удари в бетонен стълб, помитайки групата младежи между 17 и 19-годишни, причинявайки смъртта на шестима от тях.
Братовчед му Живко Желев получи 10 г. затвор и 13-годишна забрана да управлява автомобил, за това че е дал на пияния Данаил ключовете от колата. Живко също е бил пиян, а по време на трагедията седял в колата до Данаил.
Според решението на съда Георгиев ще лежи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от отворен тип.
Процесът срещу двамата започна през декември, осем месеца след жестоката катастрофа. Според обвинителния акт Данаил е шофирал във фаталната нощ срещу Великден автомобил "Опел Вектра" със 133,6 км в час, с 1,03 промила алкохол в кръвта. Братовчед му пък е бил с 1,07 промила алкохол в кръвта.
По време на делото защитата на двамата обвиняеми настояваше, че кръвните им проби за алкохол не са взети по надлежния ред.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети