Нов трус разлюля в Перник и София

DenNews.bg
30.05.2012
размер на текста:

Нов трус с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер бе усетен в Перник и София около 8:36 часа тази сутрин. Трусът е с дълбочина по-малко от 10 км, а епицентър е на 1 км източно от Перник и на 24 км западно от София. Европейският сеизмологичен център обяви, че трусът е с магнитуд 3,3 по скалата на Рихтер.
От първото регистрирано земетресение на 22 май, досега са усетени повече от 500 труса на българска територия, а отчетени са в пъти повече.
Разлюляванията няма да спрат още поне месец, но те не са опасни за здравето на хората, заяви зам.-директорът на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН Емил Ботев, цитиран от news.bg.
През нощта също са усещани леки трусове в Пернишко. И заради това, и заради земетресението от 3,9 по Рихтер вчера, голяма част от перничани са спали с дрехите в готовност да реагират.
Вчерашният ден беше изключително тежък в миньорския град. На фона на матурите, които се проведоха под готовност за евакуация, из града хвърчаха линейки, имаше и засилено полицейско присъствие. Бяха евакуирани офисите на КТ "Подкрепа", КНСБ и кабелната телевизия в града, тъй като 15-етажният Синдикалният дом, в който се намират подаде и стените му се напукаха.
Днес в община Перник е неучебен ден за училищата и детските градини, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети