32 чифта белезници по мярка за цяла смяна на ГКПП „Капитан Андреево”

DenNews.bg
03.05.2012
размер на текста:

32 чифта белезници влязоха в употреба на спецченгета при реализиране на мащабната акция „Митница” започнала късно вчера на ГКПП „Капитан Андреево”.
При операцията на ГДБОП и отдел „Вътрешна сигурност” на МВР в края на дневната смяна са задържани главния митничар и 31 митнически служители да поделят „заработената” с подкупи „печалба” в тоалетната на пропусквателния пункт. Тази подробност стана ясна от изказването на градския прокурор на София Николай Кокинов.
Над 14 000 лева са открити в главния митничар, а голяма част от подчинените му имал значително по-скромни суми от порядъка на 150-180 евро. Всъщност намерените пари са в различна валута-евро, левове, долари и турски лири.
"Странно бе обяснението на главния митничар, че част от парите били намерени в тоалетната на граничния пункт", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов пред "Фокус".
Операция „Митници” се реализира след 3-месечна подготовка под наблюдението на Софийска градска прокуратура, уточняват от Пресцентъра на МВР.
По първоначални данни практиката повелявала в края на работния ден митничарите да поделят общата „отклонена” от преминаващите границата сума.
Прокуратурата ще прецени какви мерки да бъдат поискани на задържаните митничари и какви ще бъдат конкретните обвинения за всеки от тях.
"Тепърва ще установяваме кой какъв е в тази престъпна схема, защо е получавал пари и прочее", коментира пред TV7 градският прокурор Никола Кокинов.
"Става въпрос за класически случай на незаконно облагодетелстване от страна на митничари, които са пропускали определени стоки, товари, камиони и граждани срещу подкупи. Снощи бяха заловени, образно казано, на калъп въпросните служители, докато разпределят купчини пари в тоалетната", допълни той.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети