Мостът при Мурсалево чака високата вълна с подкопани основи

Десислава Панайотова-Янкова
28.05.2012
размер на текста:

С подкопани основи и липсващи защитни съоръжения мостът при Мурсалево чака високата приливна вълна, която се очаква след изпускането на язовир „Студена”.
Паниката, че съоръжението няма да издържи високата вода днес следобед вече обзе кочериновските селата оттатък Струма, за които мостът е единствена връзка със света- Драгодан, Бураново, Боровец, Фролош, Крумово и Цървище.
От горната страна на съоръжението-от посока Дупница основите са драстично подкопани заради работата на локалната пресевна, която в продължение на години добиваше инертен материал от коритото на Струма за строежа на софийското метро. Заради агресивното дълбаене в коритото нивото на реката спадна значително и доведе до оголването и подкопаването на основите.
Както писахме преди месец, след проверка кметът на Бобошево Крум Маринов излезе със становище, че мостовете в Бобошево също са пострадали заради работата на пресевната.
Един от защитните прагове на моста при Мурсалево пък беше напълно разрушен при наводнението през декемрви 2010 г. и досега-2 години по-късно не е възстановен. Отнесеният от реката праг е на около 100 метра в посока Благоевград.
„Имаме изготвен проект за възстановяване на прага на моста. Той е внесен в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии и очаквам да бъде разгледан в скоро време. В момента мостът е защитен от един праг, разположен на около 20 метра разстояние”, обясни днес началник на хидросъоръженията в Напоителни системи-Дупница Марио Нешев.
Още през есента кметът на Кочериново Иван Минков сигнализира с писмо, че е необходимо незабавен ремонт на моста до „Напоителни системи” които стопанисват защитните съоръжения на моста.
Нешев обясни още, че „Напоителни системи” също са предупредени са високата вълна от язовир „Студена”.
„Очакваме да се наводнят земеделски земи, но критични участъци по мрежата, която стопанисваме няма. Осигурили сме обход и наблюдение”, добави още той.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети