Патрулки с мегафони ще ни известяват при земетресения

dennews.bg
24.05.2012
размер на текста:

Проф. Чавдар Милушев и премиерът Бойко Борисов. Снимка: vesti.bg

Полицаи с мегафони ще съобщават на гражданите за земетресения след подадена от БАН информация. Това разпореждане е дадено на всички налични полицейски патрули в страната, обяви след днешната работна среща с геофизици от БАН министър-председателят Бойко Борисов. На нея той бе поканил директора на Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. Николай Милошев, главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директора на Национална служба "Пожарнабезопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.
Освен това, всички медии ще имат равен достъп и незабавно трябва да получат информацията, допълни премиерът, цитиран от vesti.bg.
"Вече е установен пряк телефон между Геофизичния институт и МВР. Още в първата минута институтът ще подава информацията на МВР и ведомството ще съобщава на хората. Същото важи и за пожарната", обясни Борисов.
При подобни ситуации проф. Милошев има право да поиска ескорт до сградата на БАН от първия срещнат патрул. От своя страна професор Милушев предостави и подготвените от него правила на премиера.
Правила за действие на хората при земетресение
- Хората трябва да отворят вратите към стълбището, да застанат под конструкция, предпазваща ги от падащи предмети - каса на врата, маса, чин, по-далеч от прозорци, витрини и висящи предмети и да изчакат люлеенето да спре.
- След това максимално бързо трябва да се излезе от сградата. Да не се използват асансьорите и да не се предизвиква струпване на изходите.
- Навън хората трябва да се отдалечат максимално възможно от всички заобикалящи сгради и съоръжения, електропроводи, газопроводи и др. Те не трябва да влизат отново в сградите преди да се убедят, че опасността е преминала.
- На работното място трябва да се спазват правилата за евакуация, а у дома – да се изчака информация от компетентните органи.
- В автомобила при първа възможност трябва да се спре на открито място.
- Ако има пострадали около вас, трябва да им окажете първа помощ.
- Трябва да се следват указанията на държавните и общински служби за борба с бедствията.
- Гражданите не трябва да се опитват веднага да напуснат населеното място с автомобил, защото това може да предизвика задръстване и да усложни обстановката.
- Хората не трябва да се доверяват на слухове за следващи трусове или наводнения, а на официалната информация.
"Помнете, че все още предсказването на земетресения е невъзможно", отбеляза проф. Милошев.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети