Антимафиоти разбиха престъпна група, точила пари от чужди сметки у нас и в чужбина

dennews.bg
24.05.2012
размер на текста:

Столични антимафиоти разбиха организирана престъпна група, точила пари от чужди сметки у нас и в чужбина, информират от Пресцентъра на МВР.
Столичните антимафиоти предприели действия за изясняване на информация, свързана с изготвяне на технически средства за кражба на данни от чужди дебитни и кредитни карти и последващо неправомерно теглене на пари. След анализ на събраните данни служителите пристъпили към разследване и скоро установили, че незаконната дейност се извършва от организирана престъпна група, която изработва и използва скимиращи устройства и неистински електронни платежни инструменти.
С натрупването и обработването на допълнителна информация, служителите от столичния сектор за борба с организираната престъпност планирали полицейска операция. В хода й, непосредствено след пристигането му на Аерогара-София е задържан Л.П./35 г./, италианския гражданин. С него към ареста са отведени и чакащите го на летището И.Б./38 г./ от София, криминално проявен по чл.195, чл.346, чл.118 от НК и Л.А., също на 38 години, от София, известен на органите на реда за кражби, осъждан в Испания за злоупотреби с електронни платежни средства.
За родения в Аржентина италиански гражданин е изяснено, че е криминално проявен, със забрана за влизане/пребиваване на територията на Шенген, както и че той е обявен за издирване от Интерпол-Испания, където е разследван за престъпления, свързани с неистински платежни инструменти.
При личния обиск на софиянците са намерени 2 устройства тип „уста” – у И.Б.и парична сума – у Л.А.
Постепенно разследващите попълнили пъзела на престъпната схема, в която всеки от участниците е ангажиран с конкретна дейност по веригата - набавяне на технически средства, изготвяне на устройствата, осигуряване на транспорт зад граница, скимиране (записване на чужди данни), изработване на неистински електронни платежни средства и накрая – теглене на парите в България и чужбина. Установено е, че българските участници в групата снабдявали с технически устройства италианския си „колега“ Л.П.
При последващи действия са задържани и останалите членове на групата - К.М./34 г./ - регистриран по чл.325, чл.130, чл.115, чл.195, чл.198, чл.339 и чл.346 от НК, за когото има данни от партньорски служби, че участва в организирана престъпна група за фалшифициране на платежни инструменти на територията на Перу и САЩ; К.Ш. /38 г./, с регистрации за престъпления по чл.195 и чл.198 от НК и задържан в Испания за използване на скимиращи устройства, както и Г.С./40 г./ досега непознат на органите на реда, всички от София.
Установен е и седми участник в престъпната схема - Г.Г./34 г./, от София, криминално проявен по чл.346; чл.142 и чл.346 от НК, излежал присъда в Испания за злоупотреби с електронни платежни средства, който засега се укрива.
При претърсването на ползваните от членовете на групата автомобили и имоти, в жилище на И.Б. е открита работилница, оборудвана с всички необходими средства за производство на скимиращи устройства и неистински електронни платежни документи, елементи, части и готови скимиращи устройства, а също и наркотични вещества - кокаин, амфетамин и марихуана.
В жилище, ползвано от Г.С, е намерено помещение, оборудвано като работилница за производство на скимиращи устройства, както и вече изработени скиминги.
По случая в отдел „БОП“-София е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.321 от НК, във вр. с чл.243 и чл.246 от НК. Работата продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.
При претърсване на имот в Банкя, ползван от един от участниците в групата, е установен и задържан А.П./38 г./, обявен за издирване с Европейска заповед за арест във връзка с досъдебно производство от 2009 г. на ГД“Криминална полиция“ за участие в организирана престъпна група група за разпространяване на наркотични вещества.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети