ОбС-шефът Ивайло Константинов даде на прокурор търговка

Любов Градевска заплашвала с физическа саморазправа и шантажиране на общественото мнение заради местенето на пазара

Даниела Методиева
23.05.2012
размер на текста:

Председателят на Общинския съвет в Дупница Ивайло Константинов даде на прокурор търговката от пазара Любов Градевска. На сесия на местния парламент на 18-и май тя го обвини в постановка с идеята за местене на пазара, която според нея и колегите й на по-късен етап ще завърши с продажбата на терена под давлението на Константинов. Градевска представи и подписка срещу преместването на пазара, както и протестна нота. Между нея и Константинов тогава възникна остър спор, а заради думите му, че тя говори глупости, Градевска го призова да й се извини.

Любов Градевска (вляво) влезе в остър спор с Ивайло Константинов и внесе подписка срещу местенето на пазара


Днес Ивайло Константинов обяви пред журналисти, че е внесъл сигнал до Председателя на Районна прокуратура Величка Шопова. В него ОбС-шефът твърди, че в качеството му на длъжностно лице е бил заплашван от Градевска с физическа саморазправа и шантажиране на общественото мнение, върху него е оказван неправомерен натиск за вземане на решение в ущърб на гражданите на град Дупница и в интерес на личния бизнес на Градевска. Затова Константинов моли да бъде извършена проверка за извършено спрямо него заплашване като орган на властта- Председател на ОбС с цел да пропусне извършване на действие по служба за внасяне на докладна записка за преместване на кооперативния пазар.
Пред журналисти днес Ивайло Константинов обяви, че общинското ръководство ще действа безкомпромисно към подобни опити за манипулация и ще предприеме радикални мерки. “Това е безобразие, това не е гражданска позиция, а интрига и бойкот”, заяви Ивайло Константинов, визирайки поведението на Градевска.
Ако всяко наше намерение бъде саботирано от селски интриги, аз нямам място тук. Нямам амбицията да бъда кмет или депутат, след 4 години се връщам отново към бизнеса ми, който е за милиони”, заяви днес Констанинов.
Според него за да не се стига до подобно изкривяване на информацията за намеренията на управленския екип на Дупница, ще бъде инициирано създаването на Градски парламент, където да се провеждат широки обществени обсъждания.
От писмото, изпратено до Районна прокуратура Ивайло Константинов описва и цялата история между него и Градевска, започнала още преди сесията на 18-и май.
Ето и пълният текст на сигнала, внесен от Ивайло Константинов до Районния прокурор на Дупница Величка Шопова:
“На 11.05.2012-а година в приемно време бях посетен от гражданката Лобов Градевска. Същата връхлетя в кабинета ми и още преди да съм я поканил да седне, започна да сипе обиди по адрес на управляващите в град Дупница и обвинения в корупция, заради обявеното от мен намерение да инициирам широко обществено обсъждане относно необходимостта от това кооперативния пазар да бъде преместен на друго място.
Когато г-жа Градевска се успокои ми каза, че причината за раздразнението й е фактът, че има заведение при входа на сегашния кооперативен пазар и евентуалното му преместване ще я лиши от клиентелата й. Тогава аз търпеливо й обясних, че намерението ни за преместване на кооперативния пазар е породено от желанието, изразено както в предизборната ни кампания, така и от ежедневните ни срещи, на множеството възрастни хора, които са в невъзможност да го посещават заради сегашното му местоположение. Такова желание за преместването единодушно изразиха и самите търговци по време на официалната среща, проведена включително и пред медиите. Обясних й също, че окончателното решение ще се вземе след широко обществено обсъждане, където да чуем всички за и против, както и че дори да се стигне до евентуално преместване, статутът на сегашния пазар няма да бъде променян и вероятно ще се профилира за продажба приоритетно на промишлени стоки.
Срещата ни продължи близо 1 час, въпреки, че г-жа Градевска знаеше, че за всеки прием са отредени 15 минути. Накрая на срещата същата изпадна отново в нервна криза, която не бе провокирана по никакъв начин от мен и ме заплаши освен с физическа саморазправа от нейни близки и с шантажиране на общественото мнение. Каза също, че ще организира и подписка и протести, след което напусна кабинета ми.
На сесията на Общински съвет-Дупница на 18.05.2011 г. Същата пожела да се изкаже и естествено, съобразявайки се с действащия правилник, а й позволих да стори това. С изненада обаче установих, че шантажа, с който ме заплаши г.жа Градевска, вече започва да се реализира. Вместо подписка от граждани срещу преместването на пазара, тя внесе подписка срещу продажбата на парцела, върху който е изграден същия. По този начин същата умишлено въведе в заблуждение общинските съветници,журналистите, кметовете на населени места в община Дупница, както и всички гости в залата и цялата аудитория, наблюдаваща сесията директно по местната кабелна телевизия, че подписката е срещу преместването, а тя всъщност е срещу продажбата на пазара(при положение, че никой от управата на община Дупница не си е и помислял, нито пък споменавал думата продажба на този терен, тази подписка си е чиста проба манипулация и шантаж на общественото мнение). При направената от мен забележка относно тази умишлена заблуда, гражданката каза, че ако е необходимо ще предостави и подписка срещу преместването му. Но така или иначе същата успя да манипулира аудиторията, че съществува протест срещу едно намерение, което категорично твърдя, е продиктувано от интереса на гражданите.

Уважаема Г-жо Районен прокурор,

Твърдя, че в качеството ми на длъжностно лице върху мен се оказва неправомерен натиск за вземане на решения в ущърб на гражданите на град Дупница и в интерес на личния бизнес на конкретно лице. Поради това Ви моля да извършите проверка за извършено спрямо мен престъпление като орган на властта- Председател на Общински съвет-Дупница, да пропусна да извърша действие по служб-предприемане на действия за внасяне на докладна записка от мен за преместване на кооперативния пазар на гр. Дупница, като при установяване на изнесените от мен факти и при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, да образувате досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица. Моля ви също така да предупредите г-жа Градевска на основание чл. 56 от Закона за Министерство на вътрешните р работи”
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети