Слави Бинев обвини правителство в злоупотреба с власт и полицейщина

DenNews.bg
22.05.2012
размер на текста:

„Имунитета ми е потъпкан. Подложен съм на политически преследвания, а медиите мълчат от страх. Премиерът е отговорен за репресиите срещу мен, но му липсва доблест и други му вършат мръсната работа” това заяви късно снощи в Страсбург евродепутата Слави Бинев по време на пленарното заседание на Европейския парламент. Повод на изказването на Бинев бе случилото се на 13 май в Благоевград, когато на среща на симпатизиращи „ГОРД”, полицията задържа без причина и абсолютно целенасочено, всявайки страх у хората, няколко от присъстващите, както и се опита да третира уважавани личности, участващи в управлението на ГОРД като престъпници. Действията на полицията бяха в отговор на изнесените от Бинев по рано компрометиращи данни за кръга хора близки до премиера. Бинев поска след приемането на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество Комисията да започне незабавно разследване на имотите на Красимира Медарова и съпругът й Николай, на Цеко Минев, Цветелина Бориславова и бившия общинар Андрей Иванов. В отговор полицията извърши акция „ГОРД”, при която, без да се вземе предвид имунитета на Бинев като европейски депутат, бяха задържани граждани в благоевградското РПУ. За жалост към днешна дата не е получено извинение от МВР за погазването на закона, малка част от медиите отразиха едностранно случката, а повечето дори не я споменаха.
Бинев поиска от европейските институции разследване на случая и директно обвини българското правителството в злоупотреба с власт и използване на полицията за разчистване на политически опоненти и репресия над гражданите.
Днес председателя на ГОРД ще поиска среща с председателите на политически групи в Европейски парламент и комисарите отговарящи за медиите, правата и свободите на гражданите както и на вътрешния ред в Европейския съюз. Бинев ще предостави филмов материал, от който ще стане абсолютно ясно, че поведението на полицията е преднамерено, незаконно и арогантно. Във видеото става ясно, че полицаите изпълняват заповеди отгоре. Бинев е категоричен, че няма да даде възможност на правителството отново да се измъкне безнаказано хвърляйки за пореден път вината върху този, който е пострадал. Според Бинев Борисов открива в негово лице единствен опонент от който се страхува и поради тази причина използва държавния апарат за да го отстрани. Голямата част от медиите се явяват съучастници на Борисов тъй като премълчават фактите и цензурират изявите на Бинев. Евродепутатът призова Борисов да отговори дали е готов да си даде оставката ако Бинев представи свидетели заплашвани от управляващите и притискани да не подкрепят ГОРД. Той поиска всички европейски и национални лидери на парламентарни групи, както и медиите да изкажат своята позиция по този въпрос вярвайки, че в този случай те ще разберат, че тук не става дума за личността Слави Бинев, а за погазването на гражданските свободи и спазването на закона. „Призовавам всички да загърбим личностните си пристрастия и наистина да сложим точка на този произвол. Ако съм засегнал някой лично съм готов да поднесе извиненията си, на лична среща с него, но нека не допуснем с нашето бездействие и апатия да се превърнем в оръжието за унищожението както на нас така и нашите деца. Това сега може да не ви засяга пряко, но утре може вие да бъдете сред пострадалите и няма да има кой да ни защити” каза Бинев и добави, че не се оплаква, а има желание тази репресия да бъде прекратена.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети