Кризисен щаб на крак в Дупница час след земетресението

Десислава Панайотова-Янкова
22.05.2012
размер на текста:

Кризисен щаб е задействан в Дупница още в първите минути след силното земетресение от 3 часа тази нощ. Първата среща се е провела в 4 часа сутринта, а втората в 8 часа, обясни полицейският шеф на Дупница Борислав Динев.
Веднага е разпоредена проверка за безопасността на язовир Дяково и целостта на стените му. От Напоителни системи са уверили, че най-голямото водно съоръжение на територията на общината е невредимо от труса.
Сигнали за паднала мазилка и напукване на сгради постъпват, както от Дупница, така и от селата в общината.
В 6.00 часа тази сутрин е постъпил сигнал за разрушен комин на жилищна сграда в с. Червен брег. Районът е обезопасен, няма пострадали хора, съобщават от Пресцентъра на ОД на МВР-Кюстендил.
Както писахме паднал комин счупи стъклото на паркиран пред жилищен блок автомобил на ул. „Венелин”.
Живущи в жк „Бистрица” сигнализираха екипът ни за нанесени щети на домове и етажната собственост. Мнозина са прекарали часове в личните си автомобили от страх да се върнат по апартаментите си, особено по високите етажи, където земетресението е усетено най-силно.
„Беше ужасно. Хората останаха по колите си, заедно с малки деца, така както бяха избягали от домовете си- по пижами”, коментира Силвия от жк „Бистрица”.
За разлика от нея обаче подвластните на младата кръв тийнейджъри не пропускат да отбележат, че трусът им е осигурил невиждана картина „да видиш как пищни съседки тичат по пижамки и високи токчета”.
На фона на страховете на дупничани, Рила и Сапарева баня за малко да проспят труса, който е усетен значително по-слабо в двете планински общини. До момента там няма подадени сигнали за нанесени щети.
В Кочериново щетите се изразяват в няколко паднали комина на стари и необитаеми сгради.

 

По-късно очаквайте подробности от пресконференцията на градоначалника Методи Чимев, която тече в момента


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети