Мексиканец е най-богатият жител на планетата

dennews.bg
21.05.2012
размер на текста:

Карлос Слим оглави класацията на Bloomberg за най-богат човек в света с 68, 5 млрд долара. Така мексиканецът изпреварва американците Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които заемат съответно второ и трето място.
Състоянието на 20-те най-богати личности в света, се следи от индекс с името Bloomberg Billioners и дава всекидневни данни за изменението им. От наблюдението става ясно, че само за един ден сметката на някой от богаташите може да се понижи или учеличи с цели 478,4 млн. долара. От началото на годината състоянието на мексиканеца се е увеличило с 11 на сто, а данните показват, че само за ден, Слим е заличил 102,1 млн. долара от състоянието на Бил Гейтс и 336,9 млн. от това на Уорън Бъфет. Въпреки спада обаче, богатството на двамата американци е нараснало съответно с 11 и 2,4 на сто от началото на 2011 година.
Така състоянието на Гейтс е достигнало 62,4 млрд. долара, а това на Бъфет – 43,8 млрд. долара.
Ингвар Кампрад-собственик на мебелният гигант IKEA, e четвърти със състояние 42,5 млрд. долара, а петата позиция е заета от шведа Бернар Арно, председател на борда на директорите на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton с 42,3 млрд. долара и е най-богатият европеец според Bloomberg.
Сред богаташите има деветима американци, а интересното е, че в класацията липсват руски олигарси, като за причина се смятат ниските цени на металите в последните месеци.
Най-близо до влизане в престижния индекс е Алишер Усманов, чието богатство е в размер на 20,1 млрд. долара.
Създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг остава също извън най-богатите 20. Младокът притежава само 21 млрд. долара, което е малко под последното място на
„най-бедната“ в индекса на Bloomberg-французойката Лилиян Бетенкурс с 22,4 млрд. долара.
Общото богатство на 20-те най-богати личности в света е в размер на 676,8 млрд. Долара, информира Investor.BG