НАТО разпъна щита си над България

DenNews.bg
21.05.2012
размер на текста:

Обама оценил анализа на България, като блестящ. Снимка: bTV

Противоракетният щит на НАТО вече пази и територията на България, стана ясно след срещата на Алианса в Чикаго.
"Политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са факт. На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент са Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и със своите територии позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност”, обясни българският външен министър Николай Младенов, цитиран от "Фокус".
Противоракетният щит ще бъде командван от база в Рамщайн, Германия и ще се състои от свръхмощен радар, разположен в Турция, ракети Ес Ем -3 на фрегати "Иджис" в Средиземно море и прехващачи, разположени в Полша и Румъния.
"Ние сме прозрачен и търсен партньор. Ние не изненадваме неприятно нашите съюзници, напротив те могат да знаят и да бъдат сигурни, че когато кажем нещо ще го изпълним”, заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на срещата.

Десетки са арестувани при протестите в Чикаго. Снимка: Reuters


С усмивка държавният глава дословно цитира и похвалата за България от US президента Барак Обама.
„Справяте се много добре. Последните данни, които имам са блестящи. Пожелавам ви успех”, казал Обама на българския държавен глава.
Очаква се утре да бъде обявена сумата, която ще плащаме за Афганистан, след края на военната операция след 2014 г., информира и bTV.
Друга важна тема, която обсъдиха страните членки беше сирийската криза. Стана ясно, че НАТО не смята да се намесва в Сирия, за да спре насилието.
Срещата на НАТО премина под знака на кървави, антивоенни протести. Най-малко 12 души бяха ранени, а десетки са арестувани.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети