Томислав Николич е новият президент на Сърбия

DenNews.bg
21.05.2012
размер на текста:

Николич и щабът му ликуват. Снимка: Reuters

Лидерът на опозицията Томислав Николич е новият президент на Сърбия, това сочат данните от проведения втори тур на президентските избори в западната ни съседка.
Николич победи не само досегашния държавен глава, но и социолозите, които до последния момент му предричаха срамна загуба, с резултат около 16-те процента.
Председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу сътвориха гаф, като поздравиха лидера на опозиционната Сръбска прогресивна партия, Томислав Николич, с победата още преди резултатите да станат ясни.
"Сърбия няма да се отклони от пътя към ЕС и защитата на Косово. Ние ще решаваме вътрешните проблеми, които създаде Демократическата партия и Борис Тадич. Ще развиваме икономиката, ще се борим с бедността и корупцията, ще създаваме работни места", изтъкна новият държавен глава, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Лидерът на дясната Сръбската прогресивна партия получи поздрави от бившия държавен глава, който призна загубата си.
"Смятам за закономерно решението на гражданите, отчитайки проблемите, които трябваше да решавам като президент, много от които не успях да реша", съобщи Тадич на пресконференция в щаба на партията си.
Досегашният лидер на Сърбия оцени изборите като честни, пожела успех на новият избраник на народа и призова всички политически фактори да останат ориентирани към ЕС, съобщи dnes.bg.
По данни на избирателната комисия в Сърбия след 75% преброени бюлетини, Николич има 49,8% от гласовете, Тадич - 47%. Изборите преминаха при относително ниско участие - 46,8%, уточнява и БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети