Общински съветници и горски даваха показания в прокуратурата за незаконната сеч в Сапарева баня

Даниела Методиева
02.05.2012
размер на текста:

Съветници и горски даваха показания в прокуратурата в Дупница за развихрилата се през месец ноември незаконна сеч в общинските гори на Сапарева баня. Показания даваха съветниците, които внесоха сигнала в полицията и прокуратурата- Калин Гелев, Марта Копанарска, Любен Стоев, Любомир Лазов, Камен Стоев и Васил Лазов. Показания пред държавното обвинение е давал и горския лесничей Стоил Маргин, отговарящ за тези територии, а след приключване на разпитите, преписката е изпратена по компетентност на Окръжна прокуратура в Кюстендил.
Незаконната сеч бе установена веднага след внасянето на сигнала и от полицията в Дупница и от служители на Държавно горско стопанаство в Дупница.
Оказа се, че само за 1 ден е установена липсата на над 300 кубика дървесина, като са преброени стотици отрязани букове, дъбове и иглолистни дървета без маркировка.
Общинската гора на Сапарева баня се простира на 6400 хектара. С въвеждането на новия закон от април месец миналата година за охраната и стопанисването й отговорност носи кмета, като до преди това контролът беше изпълняван от горските. Малко след законовата промяна Сашо Иванов е отказал да подпише договор за помощ от страна на дупнишките горски с мотив, че общинските лесничеи ще се справят с охраната.
Проверката през ноември месец миналата година установи, че масова сеч е констатирана почти навсякъде, където проверяващите са минали. До корен е изчезнала и гора до коритото на река Джерман над квартал „Гюргево”, която беше място за излети на десетки местни и туристи. Само от това място са изрязани над 110 кубика дървесина.
Регистрирането на нарушенията продължи с дни, а след това събраните материали и заключения бяха предадени на прокуратурата.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети