Силни валежи и вятър днес, опасност от наводнения

DenNews.bg
18.05.2012
размер на текста:

Силни валежи и вятър прогнозират за днес синоптиците от НИМХ към БАН, информира БГНЕС.
Оранжев код-за опасно време, възможно да доведе до жертви и щети, е обявен за Пловдивска и Хасковска област. За девет области е обявен жълт код: Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка. При жълтия код времето е потенциално опасно, но прогнозираните метеорологични явления не са необичайни.
Системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа обяви код за тревога. Обявен е червен код за тревога за река Марица при Харманли и оранжев код за река Марица при Първомай, Пловдив и Свиленград. С жълт код са обявени реките Сазлийка при Гълъбово и Тунджа при Ямбол. Според данните от Системата за предупреждение за опасни явления "Европа", поддържана от НИМХ за България, е обявен жълт код за количеството очаквани валежи за областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик, информира още БГНЕС.
Министерството на околната среда и водите изпрати предупреждение до Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи и областните управители за повишено внимание към поречията на Янтра, с притоците на Росица и Джулюница; Марица с притоците Чепинска, Въча, Чепеларска, Мечка, Хасковска, Харманлийска, Стряма и останалите леви притоци на Марица до границата; и река Тунджа.
Чрез Министерство на външните работи компетентните органи в Турция и Гърция са предупредени за очакваната висока вълна в долното течение на река Марица.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети