105 късметлии с нова работа, след трудовата борса в Дупница

Светлана Пилева-Блатска
17.05.2012
размер на текста:

Зам.кметът Крантов, зам.-министър Русинова, кметът Методи Чимев и шефът на БТ Наташа Илиева. Снимки: dennews.bg

Близо 500 безработни потърсиха късмета си на трудовата борса, организирана от Бюро по труда-Дупница, което се проведе днес в спортната зала. 15 пък бяха фирми от региона изпратили свои представители. 105-има са късметлиите са нова работа.

Мирослава Перухова бе един от представителите на работодателите.


На форума дойдоха заместник министър на труда и социалната политики Зорница Русинова, кметът на Дупница Методи Чимев и заместникът му Красимир Крантов.
„Трудовата борса е насочена най-вече към младите и образовани хора. Безработицата сред младите е проблем в цяла Европа”, изтъкна Русинова.
През март месец тази година правителството започна инициатива за намаляване на безработицата сред младежите. Основните усилия са насочени към младите хора и специалисти, защото работодателите в последните години, изискват трудов стаж, а това е невъзможно за изпълнение условие за току-що завършилите образованието си.
„Нашата главна задача е да скъсим пространството между работодателя и търсещия работа.

Борсата е полезна и за безработните, и за работодателите.

Прекият контакт дава много повече възможности, от гледна точка на това, че двустранно ще бъдат задавани въпроси, които в последствие ще отпаднат при започване на работа, дори ще се избегнат и опашките пред Бюрата по труда”, посочи още Русинова. Тя призова хората да бъдат активни, да задават повече въпроси, за да получат и адекватната за тях информация. Зам.-министърът специално призова търсещите работа до 29-годишна възраст да се запишат в стажантските програми, в които вече участват 2100 души, наети от 800 фирми. Успехът е почти гарантиран, тъй като над 40% от работещите по такива програми остават на работа и след шестмесечния период, определен от програмата.
Кметът на Дупница Методи Чимев изтъкна, че е нужна по-мащабна кампания за популяризиране на подобни инициативи, за да бъде увеличен броят на участниците, както от страна на фирмите, така и от страна на безработните.


15-те фирми бяха представени от директора на Бюро по труда-Дупница Наташа Илиева.
“Надявах се да намеря подходящият работодател тук, но за съжаление фирми от моята област няма. Аз съм компютърен инженер и от началото на годината съм без работа”, коментира за dennews.bg 36- годишна дупничанка.
 

Богомил Бойчев, друг безработен заяви, че ще се пробва при някои от фирмите, но за неговата специалност инструктор, също няма търсене. Той добави, че е дошъл по-скоро от любопитство, след като разбрал от Бюрото по труда, че ще има трудова борса.
Тази година Бюрата по труда в 18 общини организират трудови борси, а като план на министерството са още толкова.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети