Община Дупница къса споразумениетo с испанската фирма за завода за отпадъци

Даниела Методиева
16.05.2012
размер на текста:

Проектът за завода бе представен на сесия от изпълнителния директор на испанската фирма Давид Роса. Снимка: dennews.bg/архив

Община Дупница ще прекрати рамковото споразумение с дружество „ИБИ Дупница” ЕООД, което бе създадено от регистрираната в страната ни фирма от испански инвеститор „Солверд Реноваблес България” за изграждане на завод за преработка на битови отпадъци на общо 6 общини. Предложението за късане на договора е внесено от председателя на местния парламент Ивайло Константинов и ще бъде прието на предстоящата сесия на 18-и май в петък.
Според въпросното рамково споразумение, което ще бъде прекратено, между община Дупница в мандата на Атанас Янев и фирма ИБИ Дупница ЕООД трябваше да се създаде смесено дружество „Дупница Уейст Овър” ООД, което да се заеме с изграждането на завода за преработка на битовите отпадъци. Капиталът на дружеството в размер на 200 000 лв. следваше да бъде внесен от „ИБИ Дупница” ЕООД, чийто консултант бе бившият председател на Общинския съвет Явор Тодоров.
След като сегашния кметски екип влезе в общината, стана ясно, че въпросният проект за изграждане на завод за преработка на битовите отпадъци е опасен за здравето на дупничани, защото липсва адекватна оценка за въздействието му върху околната среда. Това бе и причаната да проекта да бъде даден червен картон от Министерство на околната среда и водите. Оказа се още, че въпросният проект на испанския инвеститор е пилотен и досега подобен завод не е изграждан никъде.
Това бе и причината общината да канидатства със свой собствен проект за изграждане на регионално депо за преработка на битови отпадъци.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети