Строс Кан иска $1 млн. от камериерката, обвинила го в опит за изнасилване

Строс Кан иска $ 1 млн. от камериерката, обвинила го в изнасилване

dennews.bg
15.05.2012
размер на текста:

Бившият директор на МВФ Доминик Строс Кан е внесъл насрещен иск на стойност 1 милион долара срещу камериерката от американския хотел Софител Нафисату Диалло, която го обвини в опит за изнасилване, съобщава РИА Новости, позовавайки се на американското издание New York Post.
Строс Кан обвинява камериерката в това, че нейните лъжливи обвинения са му стрували не само поста директор на Международния валутен фонд, но са злепоставили деловата му репутация, лишавайки го от перспективата да заеме друг равен на този пост. В частност, както е отбелязал в насрещния си иск Строс Кан, „някои са го считали за претендент за поста президент на Франция”.
Строс Кан бе задържан в Ню Йорк на 14-и май миналата година на основание заявлението на камериерката в опит за изнасилване от страна на високопоставения гост на хотела. Кан прекара няколко дни в затвора, слес което беше под домашен арест. На 19-и май Строс Кан бе освободен от поста директор на МВФ.
Наказателното дело срещу него бе прекратено на 23-и август, след като прокуратурата обяви, че камериерката вероятно е излъгала, още повече че неведнъж е лъгала различни органи по време на разследването. На 26-и август бе върнат паспорта на Строс Кан, а на 4-и септември той се върна във Франция.
В началото на август миналата година Диало започна против Стросс-Кана гражданско дело с цел да получи материална компенсация, а съдът прие за разгжлеждане гражданския й иск на 1-и май тази година.
В момента във френския град Лил прокуратурата готви евентуално обвинение срещу Строс Кан за съучастие в групово изнасилване на проститутки от Белгия в един от хотелите във Вашингтон през месец декември 2010-а година.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети