С огърлица на Почетния легион и ядрените кодове в ръка Оланд се закле

DenNews.bg
15.05.2012
размер на текста:

Двамата президенти се разделиха с държавни тайни, а първите дами с целувка. Снимка: Reuters

Закичен с огърлица на велик майстор на ордена на Почетния легион и ядрените кодове в ръка новоизбраният президент Франсоа Оланд положи клетва за вярност към Франция.
„От този ден вие олицетворявате Франция, символизирате ценностите на републиката и представлявате френския народ”, обяви на церемонията председателят на Конституционния съд.
Франсоа Оланд е първия социалист, избран на президентския пост от 17 години насам.
Преди церемонията Оланд бе посрещнат от досегашния президент Никола Саркози на стълбите на Елисейския дворец. Двамата се срещнаха на четири очи, като Саркози е предал на наследника си не само ядрените кодове, но и най-важните държавни тайни.
В първото си обръщение като президент на Франция Оланд заяви, че има намерение "да възправи Франция за живот в справедливост" и "да отвори нов път в Европа", пише dnes.bg.
Оланд заяви, че ще призове европейските партньори на Франция да подкрепят пакт, съчетаващ целите за намаляване на дефицитите с политика за икономически растеж.
Очаква се Оланд да назначи за нов премиер Жан-Марк Еро, лидер на парламентарната група на социалистите. Съставът на новия кабинет ще стане известен в сряда вечерта, а в четвъртък има изгледи министрите да заседават за първи път.
По изрично искане на новия президент днешната церемония мина скромно. На нея бяха поканени 350 официални лица и около 300 гости.
Довечера Оланд заминава за Германия, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети