Съсекоха 3-месечно бебе за магьосничество в Бурунди

DenNews.bg
14.05.2012
размер на текста:

Шестима души, сред които бебенце на 3 месеца, са убити по обвинение за магьосничество в Бурунди. Жестоките гонения, изтезания и убийства на заподозрени в оракулство не са новост в централноафриканската държава. Най-често жертви на гнева на масите стават жени.
Последният такъв случай, регистриран в събота, обаче ужасява с това, че сред жертвите е и невинното бебе. Саморазправата този път се запалила срещу бабата на детето, която била обвинена от съгражданите си, че прави магии за смърт. Жената била заклана с мачете направо на улицата. Жадни за кръв преследвачите й намерили и убили две от дъщерите й и трима от внуците й.
Властите напразно се опитвали да спрат убийствата и да убедят жителите на района, че техните страхове са продиктувани от болни суеверия. Гневните убийци били убедени, че жената и семейството й са виновни за смъртта на хора в околността и не се спрели преди да ликвидират всички заподозрени в магьосничество.
"Тези хора вярват, например, че човек е възкръснал през 2011 г. заради зловредните сили на тази стара жена", отбеляза губернаторът на провинция Кирундо Ревериен Нзигамазабо, цитиран от АФП.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети