Закриват училищата в 3 дупнишки села

Даниела Методиева
14.05.2012
размер на текста:

Училищата в 3-те дупнишки села села Бистрица, Джерман и Червен брег ще бъдат закрити. Това обяви на пресконференция днес кметът Методи Чимев, който вече е входирал и докладната с предложенито за приемане на следващата сесия на Общинския съвет. Мотивът за закриването на училището е малкия брой ученици, които в Бистрица  са 26, в Червен брег- 47, а в Джерман-91.
Пред журналисти кметът Методи Чимев изрази съжаление за предприемане на крайната мярка и ефекът, който ще предизвика. Но подчерта, че и след разговорите, водени с родителите и и уговорките с част от тях да върнат обратно децата си  от града в селата, аргументите за затварянето на училищата са надделели.
Според справката, представена от община Дупница месечно идзръжката на 3-те училища струва 90 000 лв., което според градоначалника не е оправдано като разход при този брой деца. Освен това според становището на Инспектората по образование в Кюстандил училищата в 3-те села са със затихващи функции. Крайният срок, в който общината трябва офицално да се произнесе по казуса със закриване на училищата, е 31-и май.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети