До месец рентгена и лабораторията в Бобов дол отварят врати, отново

Десислава Панайотова-Янкова
11.05.2012
размер на текста:

Снимка: Архив

До месец рентгена и лабораторията в Бобов дол, който не функционират повече от година, ще отворят врати. Това е една от първите инициативи на новия управител на общинския Медицински център в миньорския град д-р Стоян Димитров. Столичанинът зае поста на бившия шеф д-р Латиф Ананов преди близо месец. Наред с новината, че бобовдолци вече няма да пътуват до Дупница и Кюстендил за всяко изследване, ще се разшири и екипът специалисти в центъра. В момента в Медицинския център работят четирима лекари: детски болести, вътрешен, невролог и ортопед.
Болницата обаче остава болна тема за бобовдолци и местната власт. Все още няма конкретни намерения за бъдещето на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”, чиято дейност бе прекратена преди повече от година.
Все още не са изплатени заплатите на персонала, който беше разпуснат, а в отчетите на лечебното заведение продължава да „тежи” дългът от 1 100 000 лв. Както сме писали, дългът в голямата си част към дружество „Въгледобив” бе изкупен от цесионна фирма. „Делото за обявяване в несъстоятелност все още тече”, коментира управителят на болницата д-р Красимира Василева.
На фона на това обаче раздвижване отчита хосписа в Бобов дол под ръководството на новия управител д-р Екатерина Митова. Близо 40 души са преминали през заведението за тежко болни за годината, в която тя е начело на хосписа. В момента от 20-те места са заети 8. През годината обаче е имало периоди, в които в хосписа грижи са полагани за 13 души едновременно. Цената за престой в бобовдолския хоспис, който бе изграден по програма ФАР, е 450 лв. на месец или 15 лв. на ден. персоналът пък е от 7 души.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети