Арестуваха адвокат и съдебен лекар, печелили от катастрофи

DenNews.bg
11.05.2012
размер на текста:

Съдебен лекар и адвокат от Габровската адвокатска колегия са задържани в рамките на операция, проведена от служители на ГДБОП, информират от Пресцентъра на МВР.
Акцията, реализирана под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово, е била насочена срещу разкриване на корупционна схема от която двамата са получавали лични облаги при водене на дела с пострадали от пътно-транспортни произшествия.
Близо година антимафиотите разследвали престъпна схема, от която били получавани незаконно парични средства от пострадали при катастрофи. В хода й са задържани двамата участници 42-годишен съдебен лекар и 46-годишна адвокатка.
Съдебният лекар свързвал пострадалите с адвокат М.И. с обещанието за водене на дело за получаване на обезщетение от застрахователни дружества. За целта били изготвяни и необходимите съдебно-медицински и автотехнически експертизи по делата, за които адвокатката плащала на ръка на съдебния лекар. След присъждане на определената по водените дела сума, отново на ръка тя пък получавала от клиентите допълнителен хонорар в размер между 10 и 20 % от изплатеното им обезщетение – пари, които М.И. не декларирала. За прикриване на неправомерно получените средства била регистрирана и фондация – понякога дамата сама внасяла по сметката й част от незаконно получените средства, в други случаи „насочвала“ пострадалите да дават процент от обезщетението като дарение за фондацията – престъпление по чл.253, ал.1 от НК.
Установено е още, че съдебният лекар е изготвял и съдебно-медицински удостоверения на пострадали при различни инциденти във връзка със започване на наказателни дела. За „услугата“ той получавал предварително уговорени суми, които попадали в неговия джоб, а не в болницата, в която работи.
При извършените процесуално следствени действия в служебно помещение на болницата в Габрово и адвокатска кантора, са намерени и иззети две компютърни конфигурации и документация, свързана с престъпната дейност на двамата задържани.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.282, ал.2 от НК.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети