Две деца на загинали миньори от региона със стипендия от КНСБ

DenNews.bg
11.05.2012
размер на текста:

Две деца на загинали миньори от Дупница и Бобов дол ще получават месечна стипендия от 40 лв. от благотворителния фонд към КНСБ „Д-р Желязко Христов”. Четири деца на загинали при взрив на газ метан в рудник „Иван Русев” в Бобов дол през 1997 г. получиха официални костюми за абитуриентския си бал тази година, а още четири деца на загинали в мини „Бобов дол” ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ от по 100 лв.
Според решение на Управителния съвет и Общото събрание на фонда, създаден в памет на дългогодишният лидер на синдиката, от месец март тази година се изплащат стипендии на 47 деца, чиито родител или родители са загинали при трудова злополука на територията на цялата страна, обясни шефът на КНСБ-Дупница Тодорка Дамянова.
От регион Дупница са били депозирани няколко заявления за отпускане на стипендия в централата в София. Само двете деца обаче са отговаряли на условията и са одобрени.
16-годишният ученик от Бобов дол е останал полусирак едва на 3-месечна възраст, когато баща му загива при трудова злополука в рудник „Миньор”.
Другото одобрено за стипендия дете е вече 17-годишна ученичка в Дупница. Тя е загубила баща си, когато е 2-годишна. Баща й загива при трудова злополука в рудник „Мламолово” на 19 февруари 1997 г.
Четиримата абитуриенти, които получиха костюми за бала, са наследници на загинали при аварията в рудник „Иван Русев” на 1 септември 1997 г. При избухването на газ метан загинаха 10 миньори, а други 18 бяха ранени. Костюмите на зрелостниците са осигурени със съдействието на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост.
Целевите дарения, получени за детския етнофестивал и стипендиите на децата на загинали при трудова злополука са в размер на 41 915 лв., уточни още Дамянова и посочи условията за отпускане на стипендия на деца на загинали при трудови злополуки родители.
Детето трябва да е на възраст до 18 години, но месечни стипендии се изплащат и след навършване на 18-годишна възраст, ако детето продължава да учи, до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст. Детето трябва редовно да посещава учебно заведение, освен, ако здравословното му състояние не го позволява.
Средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 350 лв.
Нов критерий е добавен за предстоящото увеличаване на състава на подпомаганите деца от благотворителния фонд-за следващата година ще се взема предвид и членството на родителите в КНСБ.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети