Живи скелети в детски дом откри здравния министър

DenNews.bg
06.04.2012
размер на текста:

Ужасни открития направи здравния министър Десислава Атанасова при изненадваща проверка в дом за деца с умствена изостаналост в Плевен.
16-годишни деца с увреждания тежат по около 16 кг, а стаите които обитават са със занижена хигиена. На по-малките деца се падат само по три памперса на денонощие.
Атанасова обясни, че храната, предлагана на настанените в дома 152 деца, представлява смес от различни ясния, смлени и сервирани в пластмасови шишета, информира btvnews.bg.
Според здравния министър в стаите се е носела остра миризма на урина, а пералното помещение е било препълнено с мръсно бельо.
Ръководството на дома в Плевен не се съгласи с отправените обвинения, че децата са недохранени или хигиената не отговаря на нормите. Главният лекар на социалната институция обясни, че заболяванията на 16-годишните деца са причина за малкото им килограми и ниския ръст – те не се дължали на недохранване. Храната пък действително представлявала каша, но тя се смесвала по определен начин, така че да се приема по-лесно от настанените в дома.
Изненадващата министерска проверка откри и административни нередности в социалното заведение. От документите за предоставени дарения не ставало ясно какво представляват те и от кого са дадени.
bTV припомня, че в края на миналата година бившата директорка на Дома за медико-социални грижи д-р Костова бе уволнена, отново след сигнал за нарушения, подаден от неправителствена организация.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети